Cea mai proastă veste pentru românii care nu s-au vaccinat. Autorităţile au anunţat ce urmează să se întâmple dacă aceştia nu permit să li se administreze serul antiCOVID. Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, în ultimele patru săptămâni, aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu COVID-19 sunt nevaccinate.

Lovitură teribilă pentru cei nevaccinaţi

Dar asta nu e tot. Peste 91% dintre decesele cauzate de SARS-CoV-2 au fost înregistrate la persoane care nu au primit nicio doză de vaccin. „Ceea ce am observat în ultimele patru săptămâni din cazurile nou diagnosticate, aproape 90% sunt diagnosticate în rândul persoanelor nevaccinate, iar în ceea ce priveşte decesele, peste 91% sunt la persoanele care nu au fost vaccinate cu nicio doză.

Tocmai de aceea în momentul acesta este important să ne protejăm mai bine prin vaccinare. Este soluţia sigură, soluţia eficientă prin care noi putem să ne controlăm situaţia epidemiologică la nivelul fiecărui judeţ şi la nivel naţional.

În condiţiile în care nu vom avea o rată crescută de imunizare în rândul populaţiei, evident că riscăm să avem o creştere importantă a numărului de cazuri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Ministrul Sănătăţii anunţă noi restricţii

De partea cealaltă, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că relaxările pot continua pentru persoanele vaccinate. În schimb, cei care nu s-au imunizat trebuie vor avea parte de restricţii, în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus va crește semnificativ.

„Cred că, având în vedere evoluţia pandemiei, relaxările pentru vaccinaţi pot să continue şi mi se pare normal ca vaccinaţii să stea în continuare în birouri fără mască, dacă toţi cei din biroul respectiv sunt vaccinaţi, dar, pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ, să existe restricţii.

Ce am făcut a fost să prezentăm, de fapt, în coaliţie măsuri care au funcţionat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru, nu s-a luat încă o decizie, urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri şi să vedem care vor fi considerate oportune”, a dezvăluit ministrul Sănătății, conform B1 TV.