Avertisment pentru românii care se întorc din Turcia! Numărul mare de români care se întorc inopinat acasă, ca urmare a situației epidemiologice, a creat o aglomerație uriașă la punctele vamale.

Autoritățile turce și MAE îi sfătuiesc să își facă provizii de apă și de combustibil, pentru a putea trece cu bine orele de așteptare.

Avertisment pentru românii care se întorc din Turcia! Țara intră pe lista roșie

De la miezul nopţii de sâmbătă, Turcia intră în zona roşie pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.

De teamă că vor sta în carantină, românii nevaccinaţi şi-au scurtat concediile şi s-au întors mai devreme acasă.

Au format cozi la graniţe sau s-au ales cu o cheltuială în plus după ce au cumpărat noi bilete de avion, pe ultima sută de metri.

Blocaţi în cozi kilometrice la temperaturi de peste 40 de grade. Aşa şi-au terminat mulţi români vacanţa în Turcia, scrie observatornews.ro.

Mulţi dintre ei şi-au scurtat concediul pentru a ajunge acasă înainte ca Turcia să devină zona roşie. Astfel au aşteptat mai bine de 10 ore la graniţa cu Bulgaria, într-un ambuteiaj cu mii de maşini, cu turişti din alte ţări.

Recomandările MAE

Situaţia a fost semnalată şi de Ministerul de Externe de la Bucureşti care îndeamnă românii să folosească rute alternative.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a fost sesizat de către cetățeni români care se deplasează pe cale rutieră dinspre Turcia spre România despre creșterea timpilor de așteptare în punctul de trecere a frontierei Kapikule, aflat în nordul Republicii Turcia.

Pe fondul situației create la acest punct de trecere a frontierei turco-bulgare, reprezentanții misiunii diplomatice au efectuat demersuri în regim de urgență pe lângă Direcția Vamală Kapikule și Direcția Vamală Hamzabeyli, pentru a obține informații suplimentare.

„MAE transmite cetățenilor români să urmeze recomandările autoritățile turce de a își procura apă și de a se asigura că dețin combustibil suficient la intrarea în zona vamală”, se arată în comunicatul MAE.

Românii nevaccinaţi s-au grăbit să prindă un loc în avion înainte de intrarea restricţiilor în vigoare.

Dezastrele naturale i-au trimis pe români acasă

Nu numai restricţiile din pandemie alungă turiştii din staţiunile turce, dar şi dezastrele naturale. Mulţi au făcut cale întoarsă din cauza incendiilor de vegetaţie din apropiere de Bodrum, Marmaris şi Antalya, dar şi a inundaţiilor şi alunecărilor de teren din sudul ţării.

MAE transmite cetățenilor români care intenționează să părăsească Republica Turcia pe cale rutieră să urmeze recomandările autoritățile turce de a își procura apă și de a se asigura că dețin combustibil suficient la intrarea în zona vamală având în vedere timpii de așteptare și temperaturile ridicate înregistrate în zonă în această perioadă și să considere rutele alternative propuse.

MAE precizează că Ambasada României la Ankara continuă să urmărească situația traficului rutier din punctele de trecere a frontierei menționate și menține dialogul cu autoritățile turce competente.

De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

Sursa foto: Dreamstime.