Lovitură pentru cei cu centrale de apartament! Urmează o iarnă foarte grea

Specialiștii sunt de părere că situația este una de neimaginat, în contextul în care România este al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană și deține rezerve în Marea Neagră, rezerve care sunt blocate.

Oamenii din domeniu spun că gradul de umplere a depozitelor de gaze este aproape 70%, subliniind că este posibil ca această cantitate să ajungă. Dacă iarna va fi grea, atunci lucrurile se pot schimba, notează zf.ro.

„Gradul de umplere a depozitelor de ga­ze este undeva la 70%. Cantitatea de acum ar putea să ne ajungă să trecem iarna. Dacă în schimb vom avea o iarnă grea şi lungă, pâ­nă în aprilie, atunci pot apărea probleme“, spun oamenii din domeniu.

Piața nu arată semne bune

Datele prezentate de Bursa de Valori București (BVB) dau puține motive de relaxare. BVB arată că OMV Petrom a înregistrat, în trimestrul 3,  o scădere cu 15% a producției de gaze față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, a fost înregistrată și o scădere cu 10% a producției de gaze față de semestrul al II-lea din 2021.

OMV Petrom spune că scăderea producției de gaze din România ”a fost determinată de declinul natural al producției din cele mai importante zăcăminte de gaze”.

„Având în vedere maturitatea zăcămin­telor de gaze din România, gazele din Marea Neagră reprezintă soluţia pentru securizarea apro­vizionării cu gaze a ţării. În absenţa gazelor din Marea Neagră, importurile de gaze sunt estimate să crească la circa 50% la nivelul anului 2030“, au continuat repre­zentanţii OMV Petrom.

Cu cât se tranzacționează gazul în România

Bursa CEGH de la Viena arată că gazul se tranzacționa cu 103 euro pe MWh, în timp ce media celui de-al treilea tri­mestru din 2020 era de 9 euro pe MWh. Tranzacţiile cu gaz la termen pen­tru primul trimestru din 2022 se încheie la 93 de euro pe MWh, în timp ce media pentru primul trimestru din 2021 a fost de 18 euro/MWh.

„Piaţa va rămâne volatilă. Abia după iar­nă aceasta ne putem aştepta la o calmare a situaţiei, dar nu ne vom mai revedea cu pre­ţurile din 2020. Pentru România, soluţia este deblocarea Mării Negre“, mai spun ju­cătorii din zona de trading de gaze.

Datele oficiale Transgaz arată că ponderea importurilor de gaz rusesc a ajuns la 33% în luna mai. În plus, compania națională de transport a gazului natural arată că România a avut o producție de gaze de doar 9 miliarde de metri cubi în 2020.

Nici la energie nu e mai bine

Bursa de energie OPCOM arată că tran­zac­ţiile pe piaţa spot s-au încheiat la un preţ mediu de 134 de euro pe MWh în luna septembrie. Datele înregistrate au ajuns la un nivel istoric pentru România. Nivelul este de trei ori mai mare faţă de cel din luna septembrie a anului trecut şi în creştere cu 16% faţă de august, mai arată datele de pe bursa de energie OPCOM.