Se schimbă regulie înainte de alegeri. BEC a luat decizia de ultim moment privind referendumul de pe 26 mai și a hotărât ca românii să primească trei buletine de vot. De asemenea, în fiecare secţie de vot se vor afla câte trei urne. Acest lucru va îngreuna procesul de vot al electorilor.

Concret, fiecare român va primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare și două pentru referendumul lui Klaus Iohannis. Pe primul buletin de vot vom ștampila partidul pe care îl vrem în Parlamentul European. Pe al doilea buletin găsim întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, iar pe al treilea „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonanţele la Curtea Constituţională?”.

Prin această mișcare făcută de Biroul Electoral Central, votul va fi îngreunat. Alegătorii vor primi din start aceste trei buletine de vot, însă aceștia au dreptul de a alege pe care să-l completeze și pe care nu. Biroul a mai fost acuzat că a luat decizii politizate și în trecut, când a respins cererea de înscriere la alegerile euroaparlamentare a alianței USR+PLUS