Bibliotecarul Avram Iancu din Petroşani, cunoscut pentru performanţele sale din domeniul sporturilor extreme, a anunţat miercuri că va candida, ca independent, la funcţia de preşedinte al României, el precizând că în următoarea perioadă va trece la strângerea celor 200.000 de semnături necesare pentru depunerea candidaturii.

Într-o postare de pe pagina sa de socializare, Iancu menţionează că starea actuală a naţiunii şi o „profundă chemare lăuntrică” l-au împins spre ceea ce numeşte „o nouă revoluţie a poporului român, paşnică şi democratică”, îndreptată împotriva clasei politice.

„În urmă cu exact 5 ani porneam o revoluţie românească la înotul în ape deschise. Nu mai sunt acelaşi om! Iar profunda chemare lăuntrică pe care o simt şi starea actuală a naţiei noastre mă împing spre o nouă revoluţie. O altfel de revoluţie. O revoluţie a poporului român, paşnică şi democratică. Asta este ce voi face în următorii cinci ani. Orice este posibil. Trebuie doar să credem! Împreună vom reuşi! Pentru că eu nu „intru în politică” la modul clasic. Eu chiar împotriva clasei politice iniţiez această revoluţie”, notează Avram Iancu.

Mesajul său continuă şi pe blogul său personal, unde polisportivul din Petroşani informează că în următoarea perioadă va pleca prin ţară pentru a-şi putea strânge cele 200.000 de semnături necesare pentru depunerea candidaturii la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie.

Avram Iancu este cunoscut pentru performanţele sale sportive. El a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Lista reuşitelor continuă cu traversarea înot a Mării Negre, în toamna anului 2018. Atunci, Avram Iancu a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.

Ultima reuşită a avut loc în luna martie 2019, când Avram Iancu a ajuns la finalul ultramaratonului „6633 Arctic Ultra” de la Cercul Polar de Nord. El s-a clasat pe locul al III-lea dintre cei 15 concurenţi care au luat startul în această competiţie apreciată ca una dintre cele mai grele din lume.