Violeta Alexandru lămurește situația pensionarilor din România. Fostul ministru al Muncii trage un semnal de alarmă, precizând că ”nu trebuie să muncești neapărat pentru că, la un moment dat, va veni un Guvern care-ți va da ție mai mult decât celui care a muncit.”

Mai exact, ea a explicat cum ar urma să fie făcută majorarea pensiilor și la ce trebuie să se aștepte cei care cred că veniturile lor ar urma să crească considerabil. Potrivit acesteia, pensionarii care primesc o pensie mică, de sub 1600 de lei, nu vor lua mai puțin de 2.200 de lei pensie în ianuarie 2022.

Totodată, fostul ministru a adăugat că în cazul pensionarilor care au muncit 35 de ani și au o pensie de 1650 de lei, nu se pune problema de ajutor de la stat.

„Va fi un ajutor de stat diferențiat. Cei care iau 1.000 de lei pensie, vor primi încă 1.200 de lei în ianuarie. Cu excepția pensionarilor care au muncit la fostul CAP și în alte condiții asemănătoare, pensionarii care au pensii mici, la limita de jos, sunt cei care au 15 ani în câmpul muncii.

Câți bani vor primi, de fapt, pensionarii

Un pensionar care a muncit 35 de ani și primește o pensie de 1650 de lei, nu primește niciun ajutor de la stat și urmează ca-n luna ianuarie să primească mai puțini bani decât cel care poate a muncit cu 20 de ani mai puțin. Așa a fost gândit sistemul de ajutor.

Astfel, este complet fals că-n luna ianuarie nu vor exista pensii sub 2200 de lei. Vor exista și le vor primi pensionarii cu ani de muncă, cu stagiu complet de cotizare, dar a căror pensie este încadrată între 1601 lei și 2199 lei”, a spus ministrul.

Mai exact, Violeta Alexandru spune că unii pensionari vor avea parte de o creștere de 25%, pe când alții doar de 10%, un principiu incorect în opinia sa. E a a adăugat că soluția nu este majorarea cu 200 de lei, în condițiile în care aceasta nu va ajunge la toți pensionarii.

”Pentru pensiile așa numite sociale creșterea este de 25%, iar pentru ceilalți de 10%. Acest lucru este un principiu incorect, pentru că, pentru pensionarii care beneficiază de pensie socială, soluția nu este să mărești cu 200 de lei, pentru că nici aceia nu vor ajunge pentru nevoile dânșilor.

”Este profund eronat”

Pentru aceste persoane, soluția era de a introduce în PNRR o serie de costuri care să permită livrarea de servicii pentru aceștia, de exemplu: masă caldă, livrarea la domiciliu pentru cei care nu se pot deplasa, deci o serie de alte facilități, măsuri pentru această categorie care are, într-adevăr, nevoie de sprijin”, a spus fostul ministru.

Totodată, ea a mai adăugat nu este deloc corect ca pensionarii cu stagiul complet de cotizare să aibă parte de o majorare de doar 10%, în condițiile în care au muncit ani de zile, iar brusc, Guvernul schimbă regulile.

”Pentru ceilalți pensionari, creșterea este de doar 10%. Ceilalți pensionari sunt cei care au contribuit, care au stagiul complet de cotizare și cărora Guvernul le mărește cu doar 10%, ceea ce este profund eronat pentru oamenii care muncesc în această țară, pentru că le dă semnalul că nu trebuie să muncești neapărat pentru că, la un moment dat, va veni un Guvern care-ți va da ție mai mult decât celui care a muncit.” a spus Violeta Alexandru, la Realitatea Plus.