Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a confirmat posibila vânzare a 1% din acțiunile celei mai mari companii petroliere din lume, Aramco. Miza este una de aproximativ 19 miliarde de dolari, pe baza valorii de piață a Aramco, informează CNN.

“Există o discuție acum despre achiziționarea a 1% din Aramco de către un lider global în domeniul energiei”, a declarat bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, într-un interviu difuzat pe presa de stat saudită. “Va fi o afacere foarte importantă pentru a crește vânzările Aramco într-o țară foarte mare”, a adăugat el.

Bin Salman a marcat zilele trecute, a cincea aniversare a Saudi Vision 2030, un plan de miliarde de dolari menit să diversifice economia țării, departe de dependența de petrol.

China este cel mai mare cumpărător de țiței din Arabia Saudită, importând mai mult petrol din regat mai mult decât din orice altă țară în 2020.

Aramco are și alți clienți mari în Asia. Într-un raport recent compania a precizat că investește în vânzarea de țiței și în operațiuni comerciale în China, India, Asia de Sud-Est, Japonia și Coreea de Sud.

Potențialul cumpărător Aramco „trebuie să fie în mod clar o companie națională asiatică de petrol”, spune analistul senior Bernstein Oswald Clint. “Cea mai mare parte a țițeiul lor merge în acea direcție”, a adăugat el.

În 2019, Arabia Saudită a vândut aproximativ 1,7% din Aramco în cea mai mare ofertă publică din istorie, strângând 29,4 miliarde de dolari. Aramco valora la acea vreme aproximativ 1,7 trilioane de dolari.
Dar privatizarea parțială a bursei de la Riyadh s-a bazat în mare măsură pe investitorii locali și regionali, ceea ce înseamnă că a strâns mult mai puțin decât cei 100 de miliarde de dolari preconizați inițial.

O vânzare către un investitor străin ar putea ajuta la strângerea de bani pentru a finanța viziunea actuală a lui Bin Salman. Dar companiile petroliere din SUA și din Europa încearcă să renunțe la petrol și să investească miliarde de dolari în proiecte de energie curată.