Ministrul Justiţiei vrea să stabilească prin ordonanţă de urgenţă procedura de desemnare a procurorului european din partea României. Fiecare țară din cele 22 de state europene care participă la proiect va desemna un procuror care va activa în structura centrală a instituției, iar Tudorel Toader propune ca o comisie pe care el o prezidează să selecteze propunerea ţării noastre, informează Digi24. Deja pentru şefia acestei noi structuri europene este favorită Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, dar pentru această funcţie candidaturile sunt independente, în baza unor criterii de selecție, și nu sunt propuse de statele membre. Comisia de selecție va fi desemnată de ministrul justiției și va avea patru membri pe lângă cel care o va conduce (Tudorel Toader). Din această comisie de selecție ar urma să facă parte un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al României, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, și de asemenea doi specialiști în cooperare internațională în materie penală, care la rândul lor vor fi propuși de ministrul justiției, Tudorel Toader.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, pentru care Tudorel Toader cere avizul CSM, ministrul justiției desemnează trei candidați în numele României în vederea numirii de către Consiliul Uniunii Europene în funcția de procuror european. Candidații în numele României sunt selectați apoi în urma unui interviu în fața comisiei de selecție prezidate de ministrul justiției. La comisia de selecție își vor putea depune candidaturile procurorii sau judecătorii români care vor să ocupe o funcție de procuror european și să facă parte din Colegiul acestei noi structuri a Uniunii Europene. Va avea loc un interviu la Ministerul Justiției, și, potrivit proiectului de OUG, vor fi înaintate trei propuneri din partea României.

Acest proiect de OUG vine în contextul în care la finalul anului trecut, Ministerul Justiției a făcut o serie de dezbateri publice, dar pe un proiect de lege la momentul respectiv, lege care nu a mai ajuns în plenul Parlamentului pentru a fi discutată.