Klaus Iohannis face schimbări la DNA și PÎCCJ.

Președintele Klaus Iohannis a desemnat-o pe procurorul Mihaiela Moraru-Iorga să ocupe funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru un mandat de 3 ani.

Procurorul Iulian-Remus Popa a fost desemnat în calitate de procuror-șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), având un mandat de 3 ani, conform informațiilor furnizate de Administrația Prezidențială.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a înaintat joi către președintele Klaus Iohannis propunerile pentru numirea celor doi. Amintim că secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis avize negative pentru ambele persoane propuse.

La data de 10.01.2024, în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a avut loc un nou interviu la sediul Ministerului Justiției pentru cei doi candidați.

În cadrul acestuia, au fost examinate și luate în considerare aspectele evidențiate în avizele emise de Consiliul Superior al Magistraturii, conform informațiilor furnizate în comunicatul de presă al Ministerului Justiției.

După încheierea interviului, au avut loc discuții extinse referitoare la maniera în care ambii candidați și-au argumentat propunerile. Aceste consultări au avut în vedere și implicarea membrilor comisiei în sprijinirea ministrului justiției pentru buna desfășurare a acestui proces, conform surselor menționate.

În urma interviului din 10 ianuarie și evaluării întregii proceduri de selecție, ministrul Justiției a hotărât să continue procesul prin înaintarea propunerilor de numire către Președintele României pentru ocuparea funcțiilor de conducere de către cei doi candidați.

Ministerul Justiției îi prezintă pe cei doi noi procurori-șefi

Ministerul Justiției a expus, pe scurt, vasta experiență pe care o dețin cei doi procurori.

„Doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela are o solidă experienţă profesională, este specializata în combaterea infracţiunilor de corupţie, cu activitate îndelungată în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare şi cu liniile de acţiune instituţională ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate şi, în special, consolidarea luptei împotriva corupţiei.

Domnul procuror POPA Remus-Iulian este un procuror cu o experienţă multilaterală şi recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională şi cunoştinţele de management judiciar, conştientizând necesitatea adaptării Secţiei la continua evoluţie a infracţionalităţii, importanţa recuperării produsului infracţional, a digitalizării şi cooperării interinstituţionale.

Ambii procurori deţin calităţile profesionale şi personale apte să contribuie la eficientizarea activităţii structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat şi prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, mai spune comunicatul de presă al Ministerului Justiției.