Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului European, anunţă că nu se va retrage din cursă, dezminţind astfel informaţiile vehiculate de presă în ultimele zile, cum că ar urma să fie numit în fruntea Parchetului Naţional Financiar din Franţa. Bohnert spune că a fost întristat de mesajele care îl îndemnau să adopte o poziţie de onoare şi să se retragă din cursă, adăugând că nu s-a gândit niciodată să facă aşa ceva, scrie politico.eu.

Până acum, lumea s-a concentrat în special pe Laura Codruţa Kovesi în această cursă, iar cei care o susţin o văd ca o rază de speranţă din cauza luptei anti-corupţie pe care a dus-o în România. Dar Jean-François Bohnert atrage atenţia că s-a pus prea mare accent pe experienţa procurorului român în lupta anti-corupţie, când asta ar urma sa fie doar o mică parte a fişei postului pentru noul procuror-şef european. Parchetul European nu se va ocupa cu inculparea politicienilor corupţi, ci cu investigarea şi aducerea în faţa justiţiei a celor care comit infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Bohnert spune că dacă ar obţine funcţia de procuror-şef european ar face acelaşi lucru pe care îl face în prezent, să supravegheze şi să ghideze munca procurorilor, doar că la o scară mai largă.

Laura Codruţa Kovesi şi Jean-François Bohnert sunt cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia Parchetului European, fiecare dintre ei având susţinerea unei instituţii europene, Parlamentul European în cazul lui Kovesi şi Consiliul Uniunii Europene în cazul lui Bohnert.