Mininova.org, unul dintre cele mai populare site-uri de torrent de pe net, a înlăturat toate materialele care nu respectau legea drepturilor de autor, conform BBC News.

Fondatorii site-ului au luat decizia de a şterge torrentele după ce au pierdut un proces, în Olanda, intentat de organizaţia anti-piraterie BREIN. Un tribunal din Utrecht a decis că site-ul Mininova nu este direct responsabil pentru încălcarea  drepurilor de autor, însă, a ordonat eliminarea tuturor materialelor protejate de lege. Reprezentanţilor site-ului li s-a dat un termen de trei luni de zile pentru a face acest lucru sau s-ar fi confruntat cu o amendă de cinci milioane de euro.

Pentru a evita sancţiunea, Mininova a blocat accesul la toate torentele cu excepţia celor care au fost încărcate pe platforma sa. Acest lucru înseamnă că de acum numai proprietarii materialelor pot partaja torrente prin intermediul site-ului.0-42884-pho.jpg

În ultimele luni, Mininova a testat extensiv mai multe tehnici de filtrare, dar niciuna nu s-a dovedit 100% eficace. „Este regretabil că am fost obligaţi să luăm această decizie, dar nu am văzut nicio altă opţiune,” a declarat Niek van der Maas, co-fondatorul Mininova.

Decizia reprezentanţilor Mininova de a şterge torrentele înseamnă sfârşitul unei ere care a început acum cinci ani. Mininova a fost înfiinţat la începutul anului 2005 de un grup de studenţi olandezi, la numai o lună de la închiderea Suprnova, unul dintre primele site-uri de BitTorrent de pe net.

Site-ul a început ca un hobby al unor adolescenţi pasionaţi de IT, însă odată cu trecerea anilor s-a transformat într-o adevărată afacere care a generat venituri de milioane de dolari. Mininova a avut, în ultima lună, 175.820.430 de vizite şi aproape un miliard de afişări, un record care va fi greu de egalat în viitorul apropiat.

Pirate Bay şi isoHunt, alternativele internauţilor

Înlăturarea torrentelor ilegale de pe Mininova.org este un pas mic făcut înainte de reprezentanţii industriei filmului, muzicii şi jocurilor video care se luptă de ani de zile cu site-urile de file sharing ilegale. Două dintre cele mai mari site-uri , isoHunt şi Pirate Bay, continuă însă să funcţioneze.

Luna trecută, un alt tribunal olandez a ordonat Pirate Bay să elimine toate link-urile către materialele care aparţineau unei companii din Ţara Lalelelor  Acţiunea a fost intentată fondatorilor Pirate Bay, Frederik Neij şi Gottfrid Svartholmmen.  Aceştia au declarat că au vândut Pirate Bay şi nu mai au niciun control asupra conţinutului site-ului. Proprietarul actual al Pirate Bay este  companie din Seychelles, numită Riversella Ltd.

Alternative la Mininova

– Vertor
– SeedPeer0-42901-torrentreactor.jpg
– Torrentreactor
–  Alive Torrents
–  KickassTorrents
–  BTjunkie
–  isoHunt
–  yourBitTorrent
–  The Pirate Bay
–  Fulldls

SURSA: BBC, torrentfreak.com