Măsura este pregătită de guvernul spaniol, în opinia căruia astfel va putea fi compensată măsura intrată la 13 mai în vigoare, conform căreia angajatorii sunt obligaţi să plătească întreaga perioadă de lucru a angajaţilor săi, inclusiv timpul de după terminarea programului.

Spaniolii petrec zilnic, în medie, două ore din timpul de lucru pe diferite pauze. De exemplu, în jurul orei 11:00, mulţi spanioli se duc la cafenea pentru a bea o ceaşcă de cafea, iar peste alte câteva ore îşi iau pauza de masă.

Guvernul spaniol are de gând să discute această propunere de scădere a tuturor pauzelor din salariu cu părţile interesate: sindicate şi reprezentanţii mediului de afaceri. Idei similare sunt în discuţie şi în alte ţări europene, dar, de regulă, acestea sunt legate de pauzele de ţigară.

Conform unui sondaj efectuat în 2017, 44% din danezi consideră că pauzele de ţigară trebuie scăzute din salariul fumătorilor. Iar în Polonia, companiile afirmă că pierd din cauza fumătorilor peste şapte milioane de euro pe zi.