Lovitură dură pentru Europa! Decizie fără precedent luată de Turcia: Este devastator

Turcia a decis să se retragă din Convenția de la Istanbul, considerată un criteriu de referință în eforturile internaționale de a proteja femeile și fete de violențele cu care se confruntă. Având în vedere situația de față, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric a caracterizat decizia Turciei drept o ”veste devastatoare”.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Consiliului Europei, aceata spune că decizia Turciei este un regres enorm față de efoturile făcute până acum și compromite protecția fmeilor în Turcia și nu numai.

‘Convenţia de la Istanbul acoperă 34 de ţări europene şi este privită pe scară largă drept un criteriu de referinţă în eforturile internaţionale de a proteja femeile şi fetele de violenţa cu care se confruntă zilnic în societăţile noastre. Această decizie este un regres enorm faţă de aceste eforturi şi cu atât mai deplorabilă întrucât compromite protecţia femeilor în Turcia, în întreaga Europă şi în afara ei”, a subliniat Pejcinovic Buric.

Amintm că Turcia a dezbătut o posibilă retragere din Convenţie după ce anul trecut un responsabil al partidului la putere, al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ridicase problema abandonării tratatului. De atunci, mai multe femei au ieșit în stradă pentru a solita Guvernului de la Ankara să respecte Convenția.

Ce este Convenția de la Istanbul

Convenția de la Istanbul a fost semnată în 2011 și are ca obiective proteja femeile împotriva tuturor formelor de violenţă şi de a preveni, de a urmări în justiţie şi de a elimina violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică, de a contribui la eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor şi de a promova egalitatea substanţială între femei şi bărbaţi, inclusiv prin împuternicirea femeilor, de a proiecta un cadru cuprinzător, politici şi măsuri pentru protecţia şi asistenţa tuturor victimelor violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, de a promova cooperarea internaţională în vederea eliminării violenţei împotriva femeilor şi violenţa domestică și de a furniza sprijin şi asistenţă organizaţiilor şi agenţiilor guvernamentale de aplicare a legii pentru a coopera în mod eficient în vederea adoptării unei abordări integrate pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, arată Consiliul Europei.

Sursă foto: pixabay