Manelistul Dani Mocanu a fost condamnat joi, de către Judecătoria Pitești, la șase luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de incitare la ură sau discriminare din cauza unei melodii postate pe YouTube. Decizia în acest caz nu este definitivă, manelistul având drept de apel în termen de 10 zile.

De asemenea, instanța obligă YouTube să înlăture videoclipul melodiei, publicat pe platforma precum și toate videoclipurile conexe. În plus, instanța dispune confiscarea specială a echivalentului în lei a sumei de aproximativ 34.000 de dolari americani.

Dani Mocanu reclamat în 2019 la CNCD

Amintim faptul că, manelistul a fost trimis în judecată în luna ianuarie anul trecut după ce în luna iulie 2019 o manea cântată de acesta a fost reclamată la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru versurile instigatoare la violenţă asupra femeilor.

Dani Mocanu a încărcat pe platforma YouTube în data de 27.04.2019, un videoclip filmat și montat anterior, prin intermediul căruia a instigat publicul larg la ură și discriminare împotriva femeilor. Videoclipul înregistra la finele lunii noiembrie 2019 peste 18 milioane de vizualizări și a generat venituri de aproximativ 34.000 USD, ce au constat în drepturi de publicitate aferente videoclipului.

Piesa reprezintă „discriminare pe criteriul sex şi instigare la violenţă şi are ca efect crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare şi ofensatoare la adresa femeilor, cu atât mai mult cu cât mesajele transmise prin versurile şi videoclipul melodiei sunt din partea unui artist cunoscut publicului larg, care legitimează astfel şi încurajează atitudinile misogine“, au explicat reclamanţii.