Având în vedere că România nu are o ambasadă în Madagascar, consulul onorific al țării, Serge Rameau, a vorbit despre acest caz și a dat de înțeles că situația lui Radu Mazăre depinde de autoritățile din România.

”Dacă România face pași concreți pentru extrădare, sunt convins că vom găsi ușor soluția legală” – transmite consulul onorific al Madagascarului, în contextul reținerii fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.

„Dacă Radu Mazăre este arestat în Madagascar, ar putea fi o chestiune gestionată de Poliție. Am întrebat Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și presa din țara mea, dar nu am primit o confirmare până acum” – transmite consulul onorific al Madagascarului, într-un interviu pentru Europa Liberă.

De asemenea, acesta a oferit detalii și despre viața pe care Radu Mazăre o ducea în azilul politic din Madagascar. Serge Rameau a spus că Mazăre nu se ascundea și că trăia ca un om liber. El ar fi locuit într-un complex turistic unde se practicau sporturi extreme.

„Nu, nu se ascundea. Era un om liber. (…) Avea cerere de emigrare în Madagascar, depusă în Italia, la Roma, fiind cetățean al Uniunii Europene. (…) Era expatriat, cu contract de angajat la propria sa firmă, cu cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț când a venit în Madagascar” – a explicat diplomatul.

Radu Mazărea a fost condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar cu retrocedări ilegale de plaje. Acesta a plecat la sfârșitul anului 2017 în Madagascar, în azil politic. Madagascar nu oferă acest statut, așa că Mazăre și-a reînnoit an de an cererea de rezidență în stat, statutul său fiind de expatriat cu firmă proprie.