Într-o declarație postată pe Twitter, Curtis Morrison, un avocat care reprezintă reclamanții, a anunțat procesul, spunând că plângerea a fost depusă în numele a peste 24.000 de persoane cu domiciliul în 141 de țări diferite.

Procesul sosește în momentul în care mii de câștigători de vize de diversitate din 2021 se tem că vor rata șansa unică de a-și construi o viață în America din cauza refuzului Statelor Unite de a-și procesa cererile de viză în termenul limită.

„Am aplicat pentru program după ce am vizitat Wisconsin în calitate de Summer Work and Travel Student”, a declarat pentru Euronews un reclamant turc care a câștigat viza de diversitate 2021 la loterie. „Iubeam Statele Unite și doream să-mi petrec restul vieții acolo”.

„Am câștigat, dar în acest moment nu mi se pare o victorie”, a adăugat o altă reclamantă, care a dorit să vorbească sub condiția anonimatului, de teamă să nu-i afecteze negativ cererea de viză.

„A fost o loterie – explică – însă acum descoperim că trebuie să înaintăm un proces pentru ca victoria să fie recunoscută. Suntem acasă și nu am primit încă niciun e-mail. Se pare că visul nostru american începe să se estompeze „.

Loteria vizelor

În fiecare an, Statele Unite acordă până la 55.000 de Cărți Verzi imigranților din țări din întreaga lume prin programul său de loterie de vize de diversitate, în efortul de a promova diversitatea în Statele Unite.

Cu toate acestea, ca urmare a pandemiei coronavirusului, mulți câștigători de vize de diversitate au luptat pentru a încasa premiul din cauza politicilor din epoca Trump, care-i împiedicau pe unii deținători de vize, inclusiv pe beneficiarii de vize de diversitate – să intre la timp în Statele Unite.

Viza de diversitate se acordă cu restricții stricte de timp și dacă se ratează termenul de aprobare, se poate pierde complet oportunitatea unei noi vieţi în Statele Unite.

De fapt, mii de câștigători ai vizei din 2020, cărora li s-a spus că șansele lor de a intra în Statele Unite au expirat, continuă să lupte în instanță împotriva guvernului de la Washington pentru a-l convinge să-şi schimbe decizia. 

Iar acum, alți 24.000 de câștigători se tem că își vor pierde șansa de a încasa un premiu care le poate schimba viața.

Obstrucţionism birocratic

Reclamanții din noul proces afirmă că li s-a interzis să urmărească cererile respective de viză, deoarece consulatele SUA din întreaga lume refuză să îi programeze și să le acorde interviuri, în ciuda termenelor strânse ale programului de diversitate.

Se pare că o decizie recentă a Departamentului de Stat ar fi împins vizele de diversitate pe fundul scării prioritare în procesarea cererilor, o posibilitate admisă de Departament.

„Departamentul – precizează o notă postată pe site-ul web al organismului – apreciază programul de vize pentru diversitate și depune toate eforturile pentru a elabora cât mai multe, în conformitate cu alte priorități, în ciuda constrângerilor operaționale grave și a restanțelor rezultate în urma pandemiei COVID.”

„Cu toate acestea – continuă textul – ca urmare a pandemiei, foarte probabil în anul fiscal 2021, numărul de vize eliberate în categorii de preferință cu prioritate redusă, sau în inițiative precum programul de vize de diversitate, nu se va apropia de plafonul legal”.

Potrivit actualului șef al Departamentului de Stat, vizele pentru diversitate au primit o prioritate „de nivel patru”, Departamentul recunoscând că „multe ambasade și consulate au o restanţă semnificativă la categoria vize de imigrare”.

Noul proces intentat luni susține că Statele Unite ar trebui să acorde câștigătorilor de vize de diversitate aceeaşi prioritate pe care o acordă oricărui alt solicitant de viză.

„Congresul a constatat că, cu cât amestecul de naționalitate care definește America este mai amplu, cu atât America este mai bine echipată pentru a înțelege și a se raporta la diversitatea lumii din alte ţări”.