”România a încheiat cu Bulgaria acorduri bilaterale privind transferul fizic al unor cantităţi de energie electrică, în cazul unor situaţii excepţionale, din 2006. Acordul României cu Bulgaria este încheiat în baza legislaţiei în vigoare în statul nostru şi aprobat de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie”, a spus Lohan, citat de Agerpres. Potrivit acestor acorduri, a continuat el, statele pot exporta o cantitate de energie de maxim 20 GW, urmând ca schimbul să aibă loc şi în sens invers, adică să fie returnată cantitatea exportată. Astfel, cantităţile asigurate sunt fizice, iar schimbul nu poate fi considerat vânzare de energie. ”Schimburile Bulgariei cu România s-au desfăşurat legal”, a afirmat Octavian Lohan.

Potrivit postului bulgar de televiziune TV7, contribuabilii bulgari au plătit cel puţin 1 miliard de leva (circa 500 milioane de euro) pentru exporturi ilegale de energie electrică în ţările vecine, inclusiv în România.

Conform sursei citate, în perioada 2008-2013, Bulgaria a exportat 12,8 TWh de electricitate în Macedonia, Serbia, Turcia, Grecia şi România. Exporturile au fost făcute în cadrul unor acorduri bilaterale între Compania Naţională Electrică a Bulgariei şi companiile similare din aceste ţări. Prin aceste acorduri, părţile contractante se obligau să restituie cantităţile de energie pe care le-au primit, fără nici o recompensă bănească. Cu toate acestea, în perioada respectivă, cantitatea de energie primită de Bulgaria a fost de 12 ori mai mică decât cea exportată, susţine postul de televiziune amintit, fără să precizeze ce cantităţi au fost exportate şi respectiv importante din fiecare dintre ţările respective.

Compania Naţională Electrică a Bulgariei a refuzat orice comentariu, cerând ca întrebările să-i fie adresate în scris.