Dincolo de abordarea aparent teoretica, intrebarea are si o latura practica. Ea vizeaza felul in care se va dezvolta economia romaneasca anul viitor, in contextul situatiei delicate care exista in economia mondiala.
Partea practica vine tocmai din faptul ca pana acum Romania a incercat sa obtina o crestere economica bazata pe restrangerea consumului. In ultimii 11 ani, economia romaneasca s-a confruntat cu o serie de restrictii. Deficitul bugetar, rata inflatiei, salarizarea personalului bugetar sunt doar cativa indicatori pe care toate guvernele au incercat sa le tina sub control. Din pacate, adeseori economia romaneasca a iesit din tipare. Inflatia a explodat, deficitele s-au accentuat, iar salariile au fost tinute sub control. Situatia din economie a fost explicata plastic de un fost demnitar care a spus: „Am chinuit populatia degeaba!”. Senzatia aceasta a fost. Economia a suportat restrictii majore, fara insa sa cunoasca revirimentul asteptat.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, afirma transant: „Cu cat recesiunea din economiile occidentale se va dovedi mai lunga, cu atat Romania va trebui sa gaseasca o alternativa la locomotiva cresterii exporturilor, daca va dori sa aiba o anumita rata a cresterii economice”. Este firesc ca economiile occidentale, atunci cand se confrunta cu probleme la ele acasa, sa fie mai putin deschise catre produsele venite din Europa Centrala si de Est. In aceste conditii, specialistii vorbesc despre faptul ca sansa cresterii economiei romanesti ar trebui sa fie investitiile. Din pacate, investitiile oficiale cuprinse in bugetul pe anul 2002 nu se ridica decat la un miliard de dolari, adica la nivelul de 3% din produsul intern brut.
O marire a volumului investitiilor s-ar putea face pe doua cai: fie prin atragerea investitorilor straini si incurajarea celor romani, fie printr-un program de finantare derulat prin Banca Europeana pentru Investitii. Guvernul Nastase vrea ca anul viitor sa atinga o crestere economica de 4-5 la suta. Este insa dificil de spus acum daca tinta va fi atinsa.