Documentele conțineau, în principal, informații despre războiul din Ucraina, iar făptașul ar fi un tânăr de 21 de ani arestat joi în Massachusetts. Lloyd Austin a salutat arestarea rapidă a acestuia de către FBI și a spus că este gata să acorde întregul său sprijin și cooperare în cadrul anchetei.

Lloyd Austin a cerut revizuirea internă a procedurilor de securitate

Șeful Pentagonului a anunțat, totodată,  că l-a însărcinat pe secretarul adjunct pentru informaţii şi securitate să iniţieze o revizuire a procedurilor de „acces, responsabilitate şi control” ale serviciilor de informaţii din cadrul departamentului pentru „a preveni ca acest tip de incident să se mai întâmple”.

„Nu voi ezita să iau orice măsuri suplimentare necesare pentru a proteja secretele naţiunii noastre”, a declarat ministrul american al Apărării.

Jack Texeira, presupusul autor al scurgerii de informații, a fost arestat de către FBI joi, pe data de 13 aprilie, în Massachusetts.

Merrick Garland, procurorul general al SUA, a declarat că agenții FBI l-au arestat pe Texeira fără incidente, iar acesta urmează să fie prezentat în faţa unui judecător al unui tribunal federal din Massachusetts, unde i se vor citi acuzaţiile, care nu au fost încă făcute publice, şi i se va cere să pledeze vinovat sau nevinovat.

SUA și-ar fi spionat cei mai apropiați aliați

Autoritățile americane nu au dezvăluit încă modul în care au avut loc scurgerile de informații, dar The Washington Post a luat legătura cu o cunoștință a lui Jack Texeira. Potrivit acesteia, a postat documentele pentru că voia să impresioneze alţi tineri cu care interacţiona pe platforma Discord.

Tânărul ar fi accesat documentele la baza Gărzii Naţionale unde lucra, le-a luat acasă şi le-a postat pe Discord, platformă populară printre fanii jocurilor video. Aceste documente au fost ulterior diseminate pe alte rețele de socializare, precum Telegram, ajungând în primele pagini ale ziarelor din întreaga lume.

Majoritatea documentelor divulgate se referă la războiul din Ucraina și oferă detalii cu privire la planurile SUA și NATO de a consolida ofensiva ucraineană. Mai mult, informațiile sugerează că Washingtonul i-ar fi spionat pe unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi, inclusiv Ucraina, Coreea de Sud și Israelul.