O neo-Thatcher blondă în format Instagram: vedeta guvernului lui Boris Johnson născută din remanierea sângeroasă de miercuri este, fără îndoială, Liz Truss, numită ministru de externe în locul nefericitului Dominic Raab. Este prima femeie din Partidul Conservator care deține acest post și a doua din istoria Marii Britanii (după Margaret Beckett, în timpul lui Tony Blair), scrie Corriere Della Sera. 

Dar Liz este, mai presus de toate, cel mai vizibil ministru al executivului și cel aflat în pole position pentru a-l înlocui într-o bună zi pe Boris Johnson. Traiectoria sa irezistibilă are câteva elemente de improbabilitate.

Fiică a doi militanți de extremă stânga, încă din copilărie a fost dusă de părinți la marșuri anti-nuclear, unde a scandat lozinci împotriva lui Margaret Thatcher. Din motive ideologice, este trimisă la o școală de stat și nu la instituții private la care studiază elita britanică. Cu toat acestea, reușește să fie admisă la Oxford, unde a studiat politică, filosofie și economie la Merton College, cea mai riguroasă instituție academică de acolo. 

La universitate continuă să militeze în tabăra progresistă, intrând în rândurile liberal-democraților. A ținut chiar un discurs în care susținea abolirea monarhiei.

Revelația lui Liz

Abia ca adult, Liz a avut o revelație pe drumul spre Damasc și s-a convertit la thatcherianism, iar în Partidul Conservator căruia i s-a alăturat s-a remarcat curând ca exponent principal al aripii ultra-liberale.

În continuare are o carieră fulminantă: în urmă cu șapte ani a devenit cea mai tânără femeie ministru (la 39 de ani) și nu a mai părăsit Executivul de atunci. 

Cea mai recentă numire a fost de ministru al comerțului internațional și, în această calitate, a călătorit în lume neobosită, pentru a încheia în câteva luni 63 de tratate comerciale cu tot atâtea țări. Liz a devenit astfel port-drapelul unei Mari Britanii globale, care, datorită Brexit-ului, și-a recuperat politica comercială autonomă, dar în afara Uniunii Europene, pe care o etichetează drept „protecționistă”.

Ar mai fi de adăugat că, la referendumul din 2016, Liz a votat pentru rămânerea în UE, dar s-a repoziționat rapid și a devenit unul dintre primii susținători ai lui Johnson. Cu toate acestea, ea găsește acum o modalitate de se distanța față de virajul etatist al premierului: a fost unul dintre puținii miniștri din guvern care s-a opus recentei creșteri fiscale și, la fiecare cotitură, continuă să-și proclame credința în statul minimal și în impozitarea scăzută. Procedând astfel, ea măgulește votanții Partidului Conservator, și nu este o coincidență faptul că în sondaje ea este întotdeauna cea mai populară, depășindu-l pe Boris.

Un succes obținut și datorită prezenței constante pe rețelele de socializare, în primul rând pe Instagram: selfie-urile ei sunt faimoase, indiferent dacă este înconjurată de foci printre valuri sau pe o bicicletă cu o umbrelă în culorile drapelului britanic. Foarte atentă la aspect, adesea îmbrăcată în rochii viu colorate, Liz Truss nu emană însă căldură, iar discursurile ei sunt uneori incomode. Ea compensează acest lucru cu printr-o determinare de neegalat, chiar dacă cei care o cunosc mai bine o definesc ca fiind „un pic stranie”.

Acum, postul de ministru de externe îi va oferi și mai multă vizibilitate și reprezintă o platformă de lansare spre Downing Street. Pentru că, dacă într-o zi Boris va face un pas greșit sau își va pierde carisma câștigătoare, Partidul Conservator nu va avea nicio ezitare în a-l elimina. După aceea, Liz Truss ar deveni candidatul ideal pentru a deveni o Thatcher a anilor 2020.