Liviu Dragnea, fostul preşedinte PSD, este  la un pas să iasă din spatele gratiilor. El se află exact în momentul în care are dreptul legal să ceară liberarea condiţionată. Judecătoria Sectorului 5 urmează să analizeze cererea sa pe data de 27 aprilie. Decizia judecătoriei nu va fi însă definitivă, ci va putea fi contestată.

Dragnea a fost condamnat definitiv, pe 27 mai 2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

În cazul pedepselor mai mici de zece ani, liberarea condiţionată poate fi dispusă dacă deţinutul a executat cel puţin 2/3 din pedeapsă. Cele două treimi din pedeapsă s-ar fi împlinit în septembrie 2021, însă zilele de muncă sunt considerate zile executate câştigate în urma muncii prestate şi se scad din durata pedepsei. De asemenea, Dragnea poate beneficia şi de recursul compensatoriu.

Liviu Dragnea a încercat să iasă din închisoare în mod repetat

Liviu Dragnea a fost sancţionat după ce a dat un interviu, din închisoare, în iunie 2020. După ce a fost încarcerat, Liviu Dragnea a iniţiat mai multe demersuri în instanţe, pentru a obţine eliberarea. Într-un alt dosar, Tel Drum, fostul lider PSD e acuzat de fraudă cu fonduri europene şi guvernamentale.
Floarea Alesu, fost director general la DGASPC Teleorman, condamnată la 3 ani și 7 luni de închisoare în dosarul “angajărilor fictive”, a fost deja eliberată condiționat din Penitenciarul de Femei Ploiești-Târgușorul Nou în luna ianuarie. Floarea Alesu este cea care a angajat cele două secretare ale PSD, care nu veneau la serviciu. Decizia de eliberare condiționată a fost dată pe data de 14 decembrie, de Judecătoria Ploiești și nu a fost contestată de procurori. Floarea Alesu a fost găsită vinovată de abuz în serviciu.

Chiar dacă Dragnea va ieși din închisoare, el nu va putea face parte din partidul care l-a adus în vârful puterii. Actualul preşedintele al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, la un moment dat, că are un regret despre locul în care se află fostul lider social-democrat, dar că acesta nu l-a sunat din închisoare să îl întrebe dacă îl primeşte în PSD. ”Statutar, domnul Dragnea nu mai poate să fie membru de partid”, a adăugat Ciolacu.