UPDATE: Reacția MApN

Prima etapă a licitației pentru proiectarea Bazei de la Kogălniceanu a fost câștigată inițial de un consorțiu în care este implicat Oleg Deripaska, sancționat de Statele Unite ale Americii (SUA) pentru relațiile pe care le are cu Vladimir Putin, președintele Rusiei. Această informație a apărut în cadrul unui articol publicat de siteul financialintelligence.ro.

Conform unui comunicat trimis pe adresa redacției de reprezentanții MApN, „procedura de achiziție în discuție a fost suspendată, ca urmare a unei contestații depuse de unul dintre candidați la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Achiziția nu se desfășoară pentru tot proiectul de investiții ,,Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”, aprobat prin H.G. nr. 366 din 2020, în valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, ci pentru prima din cele patru faze de implementare, care are alocată o valoare totală de aproximativ 2,148 mld. lei, fără TVA.

Procedura de licitație are ca obiect servicii de proiectare, de asistență a proiectantului pe durata execuției lucrărilor, precum și execuția lucrărilor aferente unor obiective de infrastructură din cadrul proiectului de investiții menționat mai sus. Valoarea totală estimată a acestui prim contract este de aproximativ 1,434 miliarde lei, fără TVA.

Au fost validate șapte oferte

Procedura de achiziție se desfășoară în două etape: etapa I – calificare și selecție și etapa a II-a – evaluare propuneri tehnice și financiare. Pentru etapa I, perioada de depunere a ofertelor a fost pe peste trei luni, respectiv între 6 martie și 10 iunie 2021.

După expirarea datei de depunere a ofertelor, au fost validate în SICAP șapte oferte/candidaturi, din partea reprezentând următoarele companii și asocieri de companii:
• Asocierea ASTALDI S.p.A.(lider) & GSP OFFSHORE S.R.L.;
• SC CONCELEX S.R.L.;
• Asocierea ELECTROGRUP S.A. (lider) & MAKYOL INȘAAT SANAYI TURIZM
• VE TICARET A.Ș. Istanbul – Sucursala București
• Asocierea BOG ART S.R.L & ADURO IMPEX S.R.L.(lider) & S.C STRABAG S.R.L.;
• KOLIN INȘAAT SANAYI VE TICARET A.Ș.
• FCC CONSTRUCCION S.A.
• Asocierea POOR CONSTRUCT (lider) & RIZZANI DE ECCHER SpA &ICM SPA.

La momentul suspendării, procesul de achiziție se afla în faza finală a etapei I, când s-au selectat candidaturile care au îndeplinit toate cerințele de calificare și selecție, inclusiv de deținere a avizului de securitate pentru acces la informații clasificate secret de serviciu”, au transmis oficialii de la Ministerul Apărării

Știre inițială:

Licitația pentru Baza de la Kogălniceanu, suspendată. Îngrijorări cu privire la o posibilă scurgere de informații

Având în vedere că Oleg Deripaska a câștigat prima etapă, licitația este acum suspendată, în timp ce Statele Unite ale Americii (SUA) s-au arătat îngrijorate de acest aspect. Ba mai mult, competitorii au depus contestație, după cum relatează financialintelligence.ro.

Totuși, de ce este atât de grav faptul că în consorțiul care a câștigat prima etapă a licitației se află și Oleg Deripaska? Potrivit sursei anterior citate, acesta a fost sancționat de către Statele Unite ale Americii pentru relațiile apropiate cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

De asemenea, există un episod care a exemplificat perfect puterea pe care liderul de la Kremlin și-o impune asupra oligarhilor. În anul 2009, pe vremea când Vladimir Putin era premierul Rusiei, acesta a efectuat o vizită la o fabrică de ciment din orașul Pikalevo. Atunci, Putin a avut cuvinte dure la adresa lui Deripaska și la adresa altor doi oameni de afaceri, după ce muncitorii de la fabrică s-au arătat nemulțumiți de neplata salariilor și de oprirea producției.

”De ce toată lumea alerga precum gândacii înainte de sosirea mea? De ce nimeni nu a fost capabil să ia o decizie?”, spusese Vladimir Putin atunci, în fața presei, în timp ce Deripaska privea în altă parte.

La acel moment, liderul de la Kremlin i-a obligat pe cei trei oameni de afaceri să semneze aprovizionarea cu materii prime și reluarea producției.

Cum a decurs licitația

Ministerul Apărării Naționale a ales la finalul anului trecut consorțiul româno-austriac Aduro Impex – Bog’Art – Strabag pentru prima fază a licitației privind achizișia de servicii de proiectare și lucrări de execuție, bugetul fiind de aproximativ 2,148 miliarde de lei, cu posibilitatea de extindere până la aproximativ 4,3 miliarde de lei.

Acest lucru a dat de gândit, precizează sursa anterior citată, deoarece un sfert din acțiunile companiei austriece Strabag sunt deținute de Oleg Deripaska. De asemenea, faptul că Austria nu face parte din NATO și că are o relație destul de apropiată cu Rusia, creează suspiciuni.

Pe acest fond, Statele Unite ale Americii au trimis deja un mesaj României în care își exprimă îngrijorarea cu privire la o posibilă scurgere de informații către Rusia.

Întorcându-ne la licitație, documentele arată că în primă fază trebuiau selectate candidaturile care au îndeplinit toate condițiile de calificare și selecție și care aveau un aviz de securitate pentru acces la informații clasificate drept secret de serviciu.

Pe acest fond, după decizia Ministerului Apărării Naționale, unele dintre companiile care au participat la licitație au venit cu acuzații dure la adresa autorităților – din punctul lor de vedere, consorțiul care a câștigat licitația a fost favorizat. Companiile au trecut la fapte și au contestat decizia, motiv pentru care licitația este acum suspendată, notează sursa anterior citată.