Coroana islandeză, moneda primei ţări europene care a devenit victima crizei financiare începute în 2008, s-a apreciat în acest an cu aproape 9% faţă de Euro, pe fondul unor rezultate economice pozitive înregistrate de Islanda şi ajutată de politicile Băncii Centrale islandeze. "Anul trecut, economia Islandei a mers pe creştere, iar evoluţia va continua în acelaşi sens: pentru 2013, autorităţile se aşteaptă la un avans al economiei de 1,9%, iar pentru anul viitor de 2,7%. În acelaşi timp, trebuie precizat faptul că aprecierea Coroanei islandeze a fost susţinută de politicile Băncii Centrale a Islandei şi a avut loc în contextul controlului capitalurilor introdus pe insulă la începutul crizei", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Coroana islandeză a crescut cu cca 8,9% de la începutul anului şi până în prezent (până la finele primei decade din luna mai), marcând astfel cea mai mare apreciere a unei monede din Europa comparativ cu moneda unică. La nivelul monedelor din Europa, pe locul secund ca şi creştere în acest an în fața Euro s-a situat Leul, cu 2,6% până la finele săptămânii trecute (cea mai mare apreciere dintre monedele din UE).

"Dintre monedele din Europa, o evoluţie interesantă a avut-o în anul curent Dinarul sârbesc, care s-a apreciat cu 1,18%, în condiţiile în care Banca Centrală a Serbiei a întreprins măsuri pentru a limita aprecierea accentuată a monedei sale naţionale. Creşterea Dinarului sârbesc a fost susţinută inclusiv de recomandarea făcută în aprilie de către Comisia Europeană privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, ca urmare a acordului încheiat de Belgrad şi Priştina privind normalizarea relaţiilor", a precizat Silviu Pojar. În plus, în trimestrul întâi al anului curent (prima dată în ultimele cinci perioade similare), economia Serbiei a trecut pe creştere; pentru întreg anul 2013, prognoza guvernului de la Belgrad este de plus 2%. "Dacă ne amintim că, în 2012, după primele zece luni ale anului, dintre monedele din Europa, Dinarul sârbesc marcase cea mai mare depreciere faţă de Euro, performanţele înregistrate până acum în 2013 sunt cu atât mai interesante", a arătat Silviu Pojar.

La nivelul Europei, cea mai mare scădere din acest an faţă de Euro a înregistrat-o Lira sterlină (aproximativ 4% până la finele săptămânii trecute), urmată de Francul elveţian (a cărui apreciere este limitată de Banca Naţională a Elveţiei la 1,20 Franci pentru 1 Euro); moneda elveţiană a scăzut în acest an cu 2,9% (din care cca 1,6% în prima decadă a lunii mai), până în jurul nivelului de 1,24 Franci pentru 1 Euro, interesul investitorilor pentru "activele de refugiu" scăzând odată cu o serie de date favorabile, în special privind economia americană.

"Volatilitatea pe pieţele financiare în ceea ce priveşte tranzacţionarea monedelor ţărilor din Europa a fost ridicată în fiecare lună a acestui an, iar perioada curentă se va menține în aceeași notă; cei mai avantajaţi sunt investitorii pe pieţele financiare, care pot obţine profituri cu atât mai mari cu cât instrumentele financiare au variaţii mai mari (desigur, dacă au estimat corect evoluția pieței)", a arătat Silviu Pojar.