"Perspectivele nu par prea optimiste în condiţiile în care Olanda este fermă în a susţine chestiunea că este nevoie de cel puţin două rapoarte privind MCV, două rapoarte pozitive. Iar interpretarea pe "rapoarte pozitive" este foarte discutabilă", a spus Orban la o conferinţă privind lansarea preşedinţiei daneze a Consiliului UE.

Orban a afirmat că autorităţile române vor continua atât procesul de pregătire în vederea aderării la spaţiul Schengen, cât şi presiunile în acest sens.

"Vreau să vă spun că vom continua să exercităm presiuni, vom continua să ne pregătim pentru acest proces, inclusiv prin demersuri diplomatice şi vom continua să fim extrem de activi inclusiv în ceea ce priveşte programul de guvernanţă Schengen care este extrem de important şi care ne interesează în mare măsură pentru că este vorba despre modul în care va arăta această iniţiativă în viitor. Pentru că, de multe ori, ni s-a transmis mesajul: "În mare parte, faptul că nu aderaţi la Schengen acum, nu este din vina voastră, ci este din vina problemelor pe care spaţiul Schengen le are în prezent" (…) Suntem conştienţi că este nevoie de consolidarea acestui spaţiu şi vom face eforturile necesare", a spus Leonard Orban.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a insistat că obiectivului aderării României la spaţiul Schengen este unul important, solicitând sprijinul Preşedinţiei daneze în vederea obţinerii unei decizii politice în favoarea aderării în mandatul danez.

"În ceea ce priveşte obiectivul aderării la Schengen este deosebit de important şi pentru noi, şi pentru UE. În plus noi vom sprijini preşedinţia daneză în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în semestrul european", a spus ministrul, citat de Agerpres.