În anul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2016, Lenovo, cel mai mare producător mondial de PC-uri, a înregistrat pierderi nete de 128 milioane de dolari, comparativ cu un profit de 829 milioane de dolari în exerciţiul precedent. Veniturile au scăzut cu 3%, până la 44,9 miliarde de dolari.

Scăderea veniturilor s-a datorat "fluctuaţiilor cursului de schimb şi diminuării cererii de PC-uri, în timp ce în paralel grupul a îmbunătăţit calitatea operaţiunilor de smartphones", a declarat directorul general de la Lenovo, Yang Yuanqing, într-un comunicat de presă.

Pentru a-şi reduce dependenţa de segmentul de PC-uri, unde vânzările sunt în scădere la nivel mondial, Lenovo a plătit mai multe miliarde de dolari pentru producătorul de smartphone-uri Motorola precum şi pentru divizia de servere a International Business Machines Corp. Însă în ultimul exerciţiu financiar Lenovo a înregistrat pierderi din cauza unor costuri în valoare de 923 milioane de dolari legate de restructurarea şi diminuarea stocului său de smartphone-uri.

"Reducerile de costuri nu vor fi suficiente pentru a relansa operaţiunile de smartphones", a apreciat Grace Chen, analist la Morgan Stanley, după ce Lenovo a ieşit din topul primilor cinci producători mondiali de telefoane mobile inteligeente.

De asemenea, livrările de computere personale ale Lenovo, responsabile pentru mai mult de două treimi din veniturile grupului, au scăzut cu 6% în ritm anual, până la 56 milioane unităţi în exerciţiul încheiat la 31 martie 2016, deşi cota de piaţă a grupului chinez a atins un nivel record de 21%.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: