TITLUL V
Modificarea si completarea Legii nr. 94/1992
privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi
Art. XII. – Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 224 din 9 septembrie 1992, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. – (1) Curtea de Conturi este autoritatea administrativa autonoma de control financiar care exercita si atributii jurisdictionale asupra modului de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public”.
2. Dupa alineatul (1) al articolului 1 se introduce alineatul (11) cu urmatorul cuprins:
„(11) Curtea de Conturi functioneaza pe langa Parlamentul Romaniei si isi desfasoara activitatea in mod independent, in conformitate cu dispozitiile prevazute in Constitutie si in legile tarii.”
3. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 8. – (1) Curtea de Conturi se compune din: Sectia de control ulterior, Sectia jurisdictionala, Colegiul jurisdictional al Curtii, camerele de conturi judetene si Secretariatul general.”
4. Alineatul (2) al articolului 11 se abroga.
5. Alineatul (2) al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Prin controlul sau Curtea de Conturi urmareste respectarea legii in gestionarea mijloacelor materiale si banesti”.
6. Litera e) a articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
„e) constituirea, administrarea si utilizarea fondurilor publice de catre autoritatile administrative autonome si de catre institutiile publice infiintate prin lege, precum si de organismele autonome de asigurari sociale ale statului.”
7. Litera f) a articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
„f) situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale de catre institutiile publice, regiile autonome, companiile si societatile nationale, precum si concesionarea sau inchirierea de bunuri care fac parte din proprietatea publica.”
8. Literele c) si d) ale articolului 19 se abroga.
9. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 20. – (1) Controlul executiei bugetelor Presedintiei, Guvernului, Curtii Supreme de Justitie si Curtii Constitutionale se exercita exclusiv de catre Curtea de Conturi.
(2) Curtea de Conturi controleaza executia bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului numai la cererea Biroului permanent al fiecarei Camere. Rezultatul controlului se prezinta Biroului permanent pentru a decide.
(3) Controlul bugetului Curtii de Conturi se exercita de catre o comisie instituita in acest scop de cele doua Camere ale Parlamentului.
(4) Curtea de Conturi supune Parlamentului, spre aprobare, executia bugetului propus in prima sesiune a fiecarui an, cu avizul comisiei prevazute la alin. (3).”
10. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 21. – Controlul exercitat de Curtea de Conturi este ulterior si priveste respectarea dispozitiilor legale privind gestionarea si folosirea fondurilor publice.”
11. Articolele 22-26 cuprinse in sectiunea a 2-a „Controlul preventiv” din cadrul capitolului III „Atributii de control” se abroga.
12. Litera a) a articolului 31 va avea urmatorul cuprins:
„a) legalitatea concesionarii sau inchirierii de bunuri proprietate publica;”
13. Articolul 49 se abroga.
14. Articolul 50 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 50. – Colegiul jurisdictional al camerei de conturi judetene si a municipiului Bucuresti judeca cauzele care fac obiectul art. 45-48 privind unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice, regiile autonome de interes local, precum si sucursalele sau filialele regiilor autonome de interes national care isi au sediul pe teritoriul judetului in care functioneaza camera de conturi judeteana.”
15. Alineatul (2) al articolului 54 va avea urmatorul cuprins:
„(2) De asemenea, Sectia jurisdictionala judeca, in ultima instanta, recursurile in interesul legii, declarate impotriva hotararilor definitive ale colegiilor jurisdictionale, date in cauzele prevazute la art. 48.”
16. Alineatul (1) al articolului 57 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 57. – (1) Colegiul jurisdictional se investeste prin incheierea de sesizare a completului constituit potrivit art. 36 alin. (1), prin actul de sesizare al procurorului financiar, prin contestatia introdusa de persoana obligata la plata impotriva actului de imputatie si prin intampinarea introdusa impotriva deciziei emise, potrivit art. 94 alin. (1), de sefii compartimentelor de control ale camerelor de conturi judetene.”
17. Capitolul IV „Atributii jurisdictionale” se completeaza, dupa sectiunea a 5-a, cu sectiunea 51 „Cai de atac la instantele judecatoresti”.
18. Dupa articolul 84 se introduc articolele 841-845 cu urmatorul cuprins:
„Art. 841. – (1) Impotriva hotararilor pronuntate in prima si ultima instanta de colegiile de jurisdictie ale camerelor de conturi judetene si a municipiului Bucuresti, precum si a incheierilor prevazute la art. 67 alin. (3), se poate face recurs la sectia de contencios administrativ a curtii de apel in a carei circumscriptie isi au sediul camerele de conturi si a municipiului Bucuresti.
(2) Impotriva hotararilor pronuntate in prima si ultima instanta de Colegiul jurisdictional a Curtii de Conturi se poate face recurs la Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti.
Art. 842. – Impotriva hotararilor pronuntate in ultima instanta de Sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se poate face recurs la Sectia de contencios administrativ a Curtii Supreme de Justitie. La aceeasi sectie a Curtii Supreme de Justitie se poate face recurs si impotriva hotararilor pronuntate de Curtea de Conturi, in completul de cinci consilieri de conturi.
Art. 843. – Recursurile prevazute la art. 84A si 84A