Concret, este vorba despre Legea mirosului. Parlamentul a dat azi undă verde legii potrivit căreia operatorii economici care produc mirosuri deranjante vor trebui să găsească o metodă pentru a le reduce.

Cine sunt inițiatorii legii

45 de deputați și senatori au inițiat această lege cu scopul de a rezolva problema mirosurilor de care se plâng tot mai mulți cetățeni. Inițiativa USR a fost semnată de parlamentari de la toate partidele și a fost adoptată tacit de Senat încă din septembrie 2018.

Ce spune unul dintre inițiatori

„De ce avem nevoie de o lege a mirosurilor? Deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal.

Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician”, spune Cornel Zainea, deputat USR.

Cele mai importante reglementări din Legea mirosurilor

  • Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  • Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
  • Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
  • La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
  • Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Sursă foto: INQUAM/George Călin