Laura Codruța Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România. Motivul invocat de procurorul șef european îl reprezintă modul în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

În același timp, aceasta a mai precizat și că Parchetul European nu ar fi primit încă cei 9 procurori delegați suplimentar față de cei desemnați deja.

„A existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale”, a precizat ea.

Într-un interviu acordat la Antena 3, Victor Alistar, membru CSM, a vorbit despre demersul pe care Kovesi îl are în plan. El susține că intenția grupului de lucru al Consiliul Economic Social European a fost aceea de a găsi ”niște pârtii de raportare”, fără a limita raportarea externă.

Ce prevede, de fapt, directiva care i-a atras atenția lui Kovesi?

Acesta a dat exemplu Maternitatea Giulești, adăugând că există și posibilitatea ca raportarea să fie direct externă.

„La directivă, în grupul de lucru al Consiliul Economic Social European când a acordat avizul și în grupul care a inițiat această directivă, intenția a fost aceea de a găsi niște pârghii de raportare, recomandat întâi internă și ulterior externă, fără a putea limita raportarea externă.

Să vă dau un exemplu Maternitatea Giulești. Se face un raport de avertizare și să spunem suntem praf cu ce înseamnă sistemul electric și sistemul de stingere a incendiilor. O asemenea raportare o face-i intern la în cadrul instituției. Poți s-o faci și direct extern, către minister cum s-a întâmplat și așa mai departe”, a explicat acesta.

Membrul CSM susține că este adevărat faptul că directiva prevede armonizarea minimală, însă pe de altă parte, directiva mai are și alte prevederi care vizează presa, despre care nu s-a vorbit.

Adevărul despre directiva privind avertizorul de integritate

„Legat de raportarea în interior abia după 3 luni de zile să pot să te adresez în exterior. Acum termenul pus ca atare este un termen neprevăzut de directivă.

Este adevărat că directiva spune că trebuie să fie armonizare minimală, adică statele membre pot, în raport de tradiția lor juridică, să meargă și la alte prevederi.

Însă tot în directivă, la articolul 53 se spune foarte clar că este principiu non regresiuni, ori chestiune aceasta să limitezi raportarea externă, spre exemplu către propria organizație fiind au, către presă este o chestiune care diminuează garanție deja existent în legislație”, a completat el.

Acesta a mai subliniat faptul că era nevoie de o legislație, însă nu una care să fie folosită ”pentru răzbunări personale”.

„Pentru că cea mai mare problemă la legislație era că nu există niciun fel de follow-up, adică domnule, avem o problemă hai să facem ceva. Și nu se întâmplă absolut nimic. Dar atenție că n-ai voie să folosești această speță legislativă pentru răzbunări personale”, a explicat Victor Alistar, membru CSM în emisiunea Exces de putere de la Antena 3.