Într-un interviu pentru MIT Technology Review, Bill Gates declara luna trecută că „toate țările bogate ar trebui să treacă la carne de vită 100% sintetică”.

Alimentele false înlocuiesc produsele de origine animală cu alimente foarte procesate, cultivate în laboratoare, cum ar fi carnea falsă, produsele lactate false sau ouăle false. Acest lucru este posibil prin inovații tehnice, cum ar fi biologia sintetică, care implică reconfigurarea ADN-ului unui organism pentru a crea ceva complet nou.

De exemplu, unele companii precum Beyond Meat și Impossible Foods folosesc o secvență de codificare a ADN-ului din soia sau mazăre pentru a crea un produs care arată și are gustul cărnii reale. Unele companii investesc, de asemenea, în carne pe bază de celule, cultivată din celule animale reale.

Din ce în ce mai multe firme se implică în această piață cu creștere rapidă. Este vorba de Motif Foodworks (alternative de carne și produse lactate pe bază de plante), Ginkgo Bioworks (microbi personalizați), BioMilq (lapte matern cultivat în laborator), Nature’s Fynd (ciuperci) alternative cultivate cu carne și lactate), Eat Just (înlocuitori de ouă din proteine ​​vegetale), Perfect Day Food (produse lactate cultivate în laborator) sau NotCo (produse de origine animală pe bază de plante fabricate prin AI).

”Ecologice” sau otravă în stare pură?

Toate aceste companii sunt susținute de diverși miliardari și de investitori Big Tech. Numai Bill Gates a investit 50 de milioane de dolari în alimente de acest fel și finanțează activ Beyond Meat, Ginkgo Bioworks și BioMilq.

Cercetări recente arată însă că, și pe termen lung, impactul asupra mediului al cărnii cultivate în laborator ar putea fi mai nociv decât al cărnii de origine animală.

De asemenea, alimentele false sunt promovate ca „ecologice”, deși sunt făcute cu proteine ​​din mazăre, soia sau porumb cultivate la scară industrială mare, pe baza prelucrării solului, monoculturi, pesticide toxice și adesea, organisme modificate genetic.

Cui folosește

Hrana falsă nu numai că dăunează mediului, dar poate fi și dăunătoare sănătății umane. Este posibil ca înlocuitorii pe bază de plante să aibă o serie de efecte negative asupra sănătății pe termen lung.

Asta pentru că sunt extrem de prelucrați și conțin ingrediente precum proteine ​​izolate de mazăre și ulei de canola. La aceste produse se adaugă noi aditivi realizați și prin biologie sintetică.

Departe de a pune capăt schimbărilor climatice sau foametei în lume, brevetarea tehnicilor artificiale de cultivare a alimentelor false devine un nou instrument de obținere a profitului de către corporații și miliardari.

În prezent, 20 de brevete sunt atribuite Impossible Foods. Iar marile companii de creștere a plantelor, precum Bayer, văd o mare oportunitate în boom-ul industriei vegetale.