Decesul misterios al unui vajnic critic la adresa invaziei lui Putin în Ucraina, aflat în cartierul West End din Washington, atrage indignarea unora dintre cei mai duri și mai cunoscuți critici ai Kremlinului, dar, în Washington, incidentul trece cam neobservat, poliția afirmând că nu se așteaptă ca prăbușirea lui Dan Rapoport de pe o clădire cu apartamente de lux, survenită pe data de 14 august, să fi fost rezultatul vreunei conspirații.

Cine are păreri negative despre regimul lui Putin, moare în mod suspect, spune un fost finanțist de la Moscova

“Cred că circumstanțele decesului sunt extrem de dubioase”, afirmă Bill Browder, fost finanțist de la Moscova, devenit ulterior un vajnic susținător al sancțiunilor după asasinarea juristului rus, Serghei Magnițki.

Browder l-a cunoscut pe Rapoport la Moscova, cu mai mulți ani în urmă, inainte ca ei să nu mai beneficieze de favorurile regimului rus. “Oriunde cineva își exprimă vreo opinie negativă despre regimul Vladimir Putin, persoana moare în mod suspect”, afirmă el.

“Dan este omul cel mai deștept pe care l-am cunoscut”, afirmă Iuri Somov, care s-a împrietenit cu Rapoport la Washington. “Și am cunoscut oameni precum Kissinger și Greenspan. Sunt translator profesionist. Era nemaipomenit de înfocat, dar în sensul bun al cuvântului”.

Somov se consideră apolitic, dar spune că prietenul său era altfel. Era un romantic. “Credea că lucrurile s-ar putea schimba și că el s-ar putea implica în acele schimbări”.

Somov, care se declară distrus de moartea lui Rapoport, se numără printre cei care cred că povestea sinuciderii sale este absolut plauzibilă.

“În Rusia, nu orice deces inexplicabil este opera KGB sau a altor servicii”, afirmă Fiona Hill, fost specialist în Rusia de la Casa Albă, care l-a cunoscut pe Rapoport prin intermediul lui Somov.

Incident legat mai degrabă de afaceri decât de politică?

Un apropiat al lui Rapoport – dar în afara sferei politice, partenerul său din Soho Rooms a murit aparent luându-și viața după ce el însuși a căzut de pe o clădire din Moscova, în 2017. Un prieten al lui Rapoport afirmă că incidentul ar putea fi legat mai degrabă de afaceri decât de politică, scrie Politico.com.

David Satter, un vechi corespondent de presă pe vremea Uniunii Soviietice, dar și după aceea, care, în 2013, a devenit primul reporter american expulzat din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, și este acum un frecvent comentator în ziarul The Wall Street Journal, fiind totodată autorul mai multor cărți despre Rusia lui Vladimir Putin.

Un prieten al lui Rapoport a estimat că incidentul ar putea fi legat mai degrabă de afaceri decât de politică, deși Satter afirmă că cei doi nu pot fi chiar atât de ușor despărțiți. „Chiar dacă a fost vorba despre niște interese de afaceri, asta nu înseamnă că serviciile ruse de informații nu au fost implicate”, spune el. „Ele profită adesea de asemenea dispute”.

Ambasada rusă nu a răspuns cererii de a face un comentariu.

FBI-ul afirmă că nu poate spune dacă este implicat în anchetă alături de autoritățile locale. Și, vezi Doamne, expertiza unui medic nu este aici ca să poată clarifica lucrurile prea curând. Toate sinuciderile, naturale sau nu, sunt supuse unei expertize, iar asta ar putea dura 90 de zile.

Între timp, oamenii care cred că lucrurile sunt dubioase – precum și cei care le consideră doar impresionante – vor putea găsi, probabil, niște probe în ultima postare a lui Rapoport de pe Facebook, cu trei zile înaintea morții sale.

Era a fotografie a lui Marlon Brando din ‚Apocalipsul acum’, însoțită de cuvintele ciudate ale personajului: “Oroarea, oroarea”.