Curtea Superioară de Justiție Masonică, forul suprem de judecată al Marii Loji Naționale din România, a decis definitiv excluderea lui Stelian Nistor din Ordin.

Astfel,  Marele Maestru al MLNR a emis în data de 4 iunie decretul prin care a dispus ”arderea între coloane” a lui Nistor, în cadrul Lojei Isaac Newton, unde acesta era maestru mason. MLNR este singura entitate masonică regulară de pe teritoriul României.

Mai multe abateri de la norme

Nistor a fost expulzat din Ordin, justiția masonică ocupându-se de încălcări ale normelor, regulamentelor și Constituției MLNR, nu de dosare penale sau civile.

Stelian Nistor, de profesie actor, a fost Supremul Mare Comandor al Supremului Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat, până pe 21 aprilie.

Nistor a fost deferit Tribunalului Masonic pentru mai multe abateri de la norme, de la primirea la ținute ale Ritului a unor ne-masoni până la acțiuni care au pus în pericol relațiile frățești dintre masonii de o parte și de alta a Prutului, informează evz.ro.

Decizie în unanimitate

Pe 7 mai, Tribunalul a decis în unanimitate excluderea lui Nistor, el fiind reprezentat de un avocat ales de tribunal, deși inițial își desemnase unul.

Pe 3 iunie, alți nouă judecători au votat pentru menținerea hotărârii. În total, pe parcursul procesului au votat 16 judecători pentru excludere.

Excluderea înseamnă că el nu mai poate participa la activități masonice regulare, în jurisdicția MLNR și nici la cele ale riturilor de perfecție, nemafiind maestru mason.