L-a dat afară din Guvern! Mai precis, premierul României, Florin Cîțu a luat decizia de a-l da afară din Guvern pe Horațiu Moldovan. Acesta ocupa funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, condus acum de către Vlad Voiculescu.

În locul lui Horațiu Moldovan, a fost numită secretar de stat Monica-Emanuela Althamer. Decizia sa a intrat deja în Monitorul Oficial.

Florin Cîţu a luat tot joi mai multe decizii de eliberare din funcţia de consilier onorific al prim-ministrului a următorilor: Cristian Nevzoreanu, Manuela Hărăbor, Mădălina Carmen Hristu.

L-a dat afară din Guvern! Ce numiri a mai făcut premierul

Iulian-Vasile Popescu a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, printr-o decizie a premierului Florin Cîţu publicată joi în Monitorul Oficial.

Printr-o altă decizie, şeful Executivului a eliberat-o, la cerere, din funcţia de secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO pe Daniela Zaharia. Decizia îşi va produce efectul începând cu data de 31 ianuarie.

În plus, Florin Cîțu  l-a desemnat pe Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobie.

Hotărârea privind înfiinţarea acestei poziţii prin acordarea calităţii de consilier onorific al prim-ministrului a fost realizată prin decizie a premierului Florin Cîţu. Această poziţie de Reprezentant special este neremunerată.

Cu ce se va ocupa acesta

Reprezentantul Special va asista, consilia şi reprezenta pe Primul-Ministru, oferind expertiză în elaborarea, coordonarea şi dezvoltarea politicilor memoriei, prevenirea şi combaterea antisemitismului, a xenofobiei, extremismului şi a altor forme de intoleranţă, discurs instigator la ură şi violenţă simbolică. În acelaşi timp, reprezentantul special va iniţia şi sprijini acţiuni, iniţiative şi politici menite să sporească gradul de conştientizare şi să încurajeze o cultură a memoriei clădite pe principii democratice, pe adevăr şi responsabilitate civică.

Înaltul oficial va gestiona relaţia cu autorităţile centrale şi locale relevante, mediul asociativ şi cu organismele internaţionale cu atribuţii în problematica politicilor memoriei, prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, extremismului a discursului instigator la ură şi a altor forme de discriminare, intoleranţă şi violenţă politică sau simbolică.