Grupul american Kraft Foods Inc., cel mai mare producător de produse alimentare din lume, a înaintat o ofertă de 16,7 miliarde de dolari (10,2 miliarde de lire) pentru preluarea companiei britanice Cadbury. Grupul producător de dulciuri a respins însă propunerea Kraft.

Potrivit datelor făcute publice de către grupul american, oferta a fost de 300 pence şi 0,2589 acţiuni noi pentru fiecare acţiune Cadbury. În acest fel, compania britanică a fost evaluată la 16,7 miliarde de dolari (10,2 miliarde de lire). 

Oferta Kraft evaluează Cadbury la o valoarea mai mare 31% faţă de cotaţia bursieră de la finele şedinţei de vineri pe bursa din Londra, care plasa capitalizarea companiei la 7,76 miliarde lire sterline.

Comunicatul Kraft mai arată că grupul britanic a respins ofertă dar „se angajează să poarte un dialog constructiv cu compania americană şi să colaboreze către o tranzacţie care să beneficieze de recomandarea managementului”.

Potrivit datelor Kraft, fuziunea celor două companii ar duce la venituri totale de 50 miliarde de dolari pe an şi ar face posibilă economisirea a 625 milioane de dolari anual.

SURSA: Bloomberg