Thaci s-a întâlnit cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi cu oficialităţi americane în marja unei reuniuni ministeriale a Adunării Generale a ONU de la New York.

Uniunea Europeană va încerca să medieze, în luna octombrie, convorbirile dintre Pristina şi Belgrad, fiind de aşteptat ca Bruxellesul să promoveze în cadrul ONU o rezoluţie privitoare la situaţia tensionată din nordul Kosovo.

”Kosovo este hotărât în privinţa dialogului cu Serbia şi a normalizării relaţiilor. Kosovo va avea de câştigat, Serbia la fel, ceea ce va însemna încheierea unei perioade de conflicte în regiune şi accelerarea procesului de integrare a tuturor ţărilor”, a subliniat oficialul kosovar.

Cel puţin 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, multe din Europa, iar numărul lor va depăşi în curând 100, a accentuat Hashim Thaci.

Serbia a declarat în numeroase rânduri că nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo, însă Uniunea Europeană vrea ca Belgradul să îşi normalizeze relaţiile cu Pristina ca o precondiţie a aderării Serbiei la Uniunea Europeană.

Până în prezent, 22 din cele 27 de state membre ale UE (excepţiile sunt România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru) au recunoscut independenţa autoproclamată a Kosovo.
Sursa: Agerpres