Probleme mari pentru președintele Klaus Iohannis. Este cutremur total în Europa. S-a convocat o ședință de urgență. Marile puteri sunt obligate să intervină în forță.

Iohannis, ședință de urgență

Ședință de urgență la care a fost chemat și președintele României, Klaus Iohannis. Liderii statelor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni miercuri, într-o sesiune extraordinară prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus. Anunţul a fost făcut chiar de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Voi convoca o întâlnire a membrilor Consiliului European, miercuri la ora 12.00, pentru a discuta despre situaţia din Belarus”, a anunţat Charles Michel prin Twitter.

Acesta nu s-a oprit aici. „Cetăţenii Belarusului au dreptul de a decide asupra propriului viitor şi de a-şi alege liber liderul. Violenţele împotriva protestatarilor sunt inacceptabile şi nu pot fi permise”, a afirmat Charles Michel.

Situația escaladează pur și simplu în Belarus. Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui o invazie, spune ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, după ce Moscova a anunţat că îi va oferi sprijin militar liderului belarus Aleksandr Lukaşenko dacă va fi necesar, scrie Agerpres, citând Reuters.

„Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei şi niciun temei juridic sau de altă natură pentru asta. (Un sprijin militar rus) ar constitui o invazie în ţară şi ar distruge ultimele urme de independenţă”, a afirmat Linkevicius în faţa presei la Vilnius.

„Rusia ar risca mult dacă ar face asta, în faţa a ceea ce se întâmplă în Belarus, în faţa sprijinului popular. Ar trebuie să conştientizeze că o invazie nu ar fi justificată nici juridic, nici moral, nici politic”, a adăugat şeful diplomaţiei lituaniene.

Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko că Moscova este pregătită să ajute Belarusul în conformitate cu un pact militar colectiv dacă este necesar.

De asemenea, el a spus că Belarusul este supus unei presiuni externe, deşi nu a precizat care este sursa acesteia. Belarusul trece printr-o criză de proporţii în urma realegerii ca preşedinte a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziţia, care susţine că votul din 9 august a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Lukaşenko a declarat că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a manifestaţiilor antiguvernamentale din întreaga ţară.