Klaus Iohannis, mesaj după semnarea altei declarații comune între NATO și UE: România susține consolidarea securității

În cursul zilei de marți, 10 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a publicat pe contul său de Twitter un mesaj prin care salută semnarea celei de-a treia declarații comune de cooperare dintre Alianța Atlanticului de Nord (NATO) și Uniunea Europeană (UE).

Șeful statului a arătat, astfel, că România susține consolidarea securității și prosperității spațiului euro-atlantic.

„Salut cea de-a treia declaraţie comună privind cooperarea UE-NATO. România susţine cu tărie consolidarea securităţii şi prosperităţii spaţiului euro-atlantic, pe baza complementarităţii UE-NATO şi a unei viziuni comune pentru un viitor paşnic”, se arată în mesajul publicat pe Twitter de către șeful statului.

Liderii NATO și ai Uniunii Europene au semnat a treia declarație comună

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit marți (10 ianuarie 2023) la sediul NATO pentru a semna cea de-a treia Declarație comună privind cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Jens Stoltenberg a declarat: „suntem hotărâți să ducem parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană la nivelul următor”.

” Declarația comună vizează consolidarea și extinderea în continuare a parteneriatului strategic dintre NATO și UE, pe baza progreselor fără precedent înregistrate în cooperarea dintre cele două organizații de la semnarea declarațiilor anterioare, în 2016 și 2018.

Liderii au hotărât să abordeze concurența geostrategică în creștere, problemele de reziliență și protecția infrastructurilor critice. Alte domenii prioritare de lucru vor include tehnologiile emergente și perturbatoare, spațiul, implicațiile schimbărilor climatice asupra securității, interferențele străine și manipularea informațiilor. Secretarul general a subliniat că declarația comună „recunoaște valoarea unei apărări europene mai capabile, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea noastră și care să fie complementară și interoperabilă cu NATO”.

Jens Stoltenberg a subliniat importanța cooperării NATO-UE în contextul schimbării mediului de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. El a mai precizat că parteneriatul NATO-UE „va deveni și mai important odată ce Finlanda și Suedia vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO” și că „odată cu aderarea lor, NATO va proteja 96% dintre cetățenii Uniunii Europene și o parte mai mare decât oricând a fost vreodată”, se arată pe site-ul oficial al Alianței Atlanticului de Nord.