Luni, 7 decembrie, a existat o discuţie între preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe tema alegerilor parlamentare şi a formării unui nou Guvern.

Informaţia a fost confirmată de către senatorul UDMR Cseke Attila, într-o intervenţie la Digi24. Fiind întrebat dacă liberalii i-au abordat până acum pe maghiari pentru discuţii în vederea formării unei majorităţi, senatorul a declarat: “Pot să vă confirm că a fost azi o discuție între președintele Iohannis și președintele Kelemen Hunor.”

După anunţarea rezultatelor oficiale, dacă UDMR va fi chemată la negocieri pentru realizarea Guvernului, formaţiunea va răspunde “da”, a mai precizat Cseke Attila. El a vorbit şi despre o eventuală colaborare cu PSD. În afara discuţiei cu liberalii, UDMR “nu a avut nicio altă discuție”, a spus senatorul maghiar. “De altfel, Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori că în România e de dorit un Guvern de centru dreapta”, a mai precizat acesta.

Cseke Attila a comentat şi demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier al României. El spune că gestul liderului PNL i se pare “un act de responsabilitate, de normalitate politică”, având în vedere că liberalii sperau la un procent mai mare din voturile românilor.

Priorităţile în opinia UDMR: planul de redresare economică şi gestionarea pandemiei

O poziţie similară a avut, luni, şi deputatul UDMR Csoma Botond.

“Domnul preşedinte Kelemen Hunor a avut o scurtă discuţie cu şeful statului. Sigur, vor urma consultări la Cotroceni în privinţa formării majorităţii parlamentare. La aceste consultări vom participa şi noi, şi vom vedea. Ar fi foarte bine să avem cât mai repede posibil un Guvern. După ce vom avea rezultatele oficiale ale alegerilor, o să depună deputaţii şi senatorii jurământul, iar în cel mai scurt timp să se formeze o majoritate parlamentară şi un Guvern responsabil care să conducă România în continuare, să elaboreze un plan de redresare economică, să gestioneze în continuare situaţia pandemică – acestea ar fi priorităţile, credem noi”, a declarat deputatul pentru Agerpres.

El a reamintit că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-ar dori un Guvern de centru-dreapta în România.

“Este prematur să ne pronunţăm asupra acestui subiect. Domnul Kelemen Hunor anunţase că UDMR ar fi interesat în formarea unui Guvern de centru-dreapta, dar ar fi prematur să anunţăm acum cu cine am face şi cu cine nu am face alianţe. Vom participa la aceste consultări iniţiate de şeful statului şi vom vedea ce se va întâmpla”, a mai spus Csoma Botond.