Klaus Iohannis a promulgat în data de 20 noiembrie legea prin care lista utilizatorilor reţelelor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Conform actului normativ, lista a fost completată cu doi utilizatori noi: Uniunea Naţională a Barourilor şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

Expunerea de motive a legii

Actul normativ vizează completarea anexelor nr. 1 şi 2 din Legea nr. 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„Este necesară facilitarea conexiunilor acestor profesii juridice pentru a le întări capacitatea de a furniza serviciile conexe ale justiţiei şi de a desăvârşi un concept funcţional pentru digitalizarea justiţiei în România”, este scris în expunerea de motive a legii.

Totodată, se arată că se impune a fi completată lista cu Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici pentru a asigura „creşterea gradului de securitate a schimbului de informaţii cu autorităţile şi cu instituţiile publice cu care colaborează în mod direct”.

Klaus Iohannis, decizie crucială pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că luni va avea o şedinţă cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne pentru a clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare anti-COVID.

„În chestiunea vaccinării, după părerea mea, campania de vaccinare trebuie să fie un succes şi, ca atare, după părerea mea, campania de vaccinare este o chestiune de securitate naţională.

Pentru asta am convocat o şedinţă pentru luni, la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi al Sănătăţii şi vom clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare ca şi chestiune de securitate naţională”, a explicat şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută vineri la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că datele la zi privind cazurile de COVID-19 arată că sunt motive pentru un „optimism moderat” şi a făcut apel la respectarea cu „sfinţenie” a măsurilor impuse de autorităţi.

„Vedem că nu a crescut numărul de cazuri faţă de zilele anterioare şi cred că se confirmă ceea ce spun de câteva zile încoace că, în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi, ne situăm pe un platou.

Tot, astăzi, am putut să observăm că numărul persoanelor vindecate este aproximativ egal cu numărul persoanelor care, din păcate, au fost detectate cu această boală. Să vedem dacă, în zilele următoare, acest trend se confirmă.

Putem să spunem însă deja că măsurile care au fost luate de autorităţi au fost măsurile corecte, au fost măsurile adecvate. Însă lucrurile vor arăta şi mai bine dacă avem răbdare şi dacă respectăm în continuare cu sfinţenie aceste măsuri.

Dacă o facem, atunci peste o săptămână, două, vom putea să avem rezultate care arată o îmbunătăţire netă a situaţiei”, a declarat Iohannis.