Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, trei decrete importante prin care a acordat titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” pentru trei cetățeni români, după ce la începutul lui februarie a retras acest ordin pentru 16 persoane.

Ce decrete a semnat Klaus Iohannis

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretele prin care a acordat titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” domnului Duminică Vasile, doamnei Iordake Camelia, domnului Paraschiv Marian şi domnului Cazan Gabriel”, a anunțat Administrația Prezidențială vineri, într-o informare oficială.

Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial de joi

DECRET nr. 106 din 11 februarie 2021privind conferirea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant, EMITENT PREȘEDINTELE ROMÂNIEI. Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 144 din 11 februarie 2021, se arată în Monitorul Oficial.

În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, ale art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, art. 5 alin. (5), ale art. 9^2 alin. (5) și ale art. 26 din Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 431/2004, cu modificările și completările ulterioare,Președintele României decretează: Se conferă titlul de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant domnului Duminică Vasile, arată decretul respectiv.

Cum se acordă acest titlu

Conform Legii, titlul se acordă în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru cei care au fost răniţi în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989. Titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se conferă şi celor care au fost reţinuţi în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participării la acţiunile pentru victoria revoluţiei, precum şi celor care, în perioada 16-25 decembrie 1989, s-au remarcat prin fapte deosebite în lupta pentru victoria revoluţiei.

Persoanele prevăzute la alin. 2 trebuie să facă dovada faptelor deosebite în luptele pentru victoria revoluţiei şi să fie recomandate de o asociaţie, un club, o fundaţie sau o ligă a luptătorilor, legal constituite până la data de 30 decembrie 1992, mai precizează legea.

Dispoziţiile prezentei legi se aplică în mod corespunzător şi militarilor de orice grad, precum şi personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne, care şi-au jertfit viaţa sau au fost răniţi în luptele pentru victoria revoluţiei ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, cât şi urmaşilor acestora. De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care au organizat, instigat sau au luptat, prin orice mod, împotriva Revoluţiei din decembrie 1989, precum şi urmaşii acestora.

Klaus Iohannis a retras titlul pentru 16 persoane la începutul lunii

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 1 februarie, decretul prin care se retrage titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989” pentru 16 persoane.

Astfel, acest titlu a fost retras următoarelor persoane: Marin Bratu, Mariana Chiorean, Victor Daia, Ion Demetrescu, Liviu Goghie, Gheorghe-Mircea Neagu, Nicolae Niculescu, Ioan Niculescu, Aurel Papari, Nicu Preda, Ianoş Radu, Emil Simion, Emil Udatu, Iosefina Apostu, Iuliu-Aurel Burbea-Milescu, Nicolae Constantinescu.

Titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost instituit prin Legea nr.42 din 18 decembrie 1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989.