Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul privind conferirea Ordinului Naţional ‘Steaua României’ în grad de Mare Ofiţer şefului Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul Tod D. Wolters.

”Se conferă Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Mare Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, domnului general Tod D. Wolters, comandantul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate în Europa”, se arată în decretul publicat marţi în Monitorul Oficial.

General american cu patru stele

Distincţia este acordată ”în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României de către Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate în Europa, a angajamentului real pentru întărirea cooperării în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, precum şi pentru implicarea în definirea provocărilor viitoare ale mediului de securitate”.

Născut în 1960, Tod D. Wolters este un general american cu patru stele al US Air Force. pe lângă poziția de şef al Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate în Europa, Wolters este în același timp și șef al Comandamentului SUA pentru Europa, cu sediul la Stuttgart, în Germania.

Anterior, a fost șeful Forțelor Aeriene SUA pentru Europa și Africa. Pozițiile curente le ocupă începînd cu luna mai 2019.

Tod D. Wolters provine dintr-o familie de militari, fiind fiul generalului american de brigadă Thomas E. Wolters.

A absolvit Academia Forțelor Aeriene în 1982

Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul Tod D. Wolters, a absolvit United States Air Force Academy în 1982, primind comanda Escadronului 19 de luptă, care a operat în Alaska.

Wolters a luptat în operațiuni precum Desert Storm, Southern Watch, Iraqi Freedom și Enduring Freedom.

Ulterior, a activat în Biroul Secretarului pentru Forțele Aeriene, ca director al diviziei legislative, lucrând și pentru Comandamentul Pacific al SUA.

A activat apoi la sediul Forțelor Aeriene ale SUA și la Comandamentul Spațial, lucrând în staff-ul acestor instituții.