Kelemen Hunor este convins că în România locuiesc 1,2 milioane de persoane de etnie maghiară

Kelemen Hunor este ferm convins că în țara noastră locuiesc undeva spre 1,2 milioane de persoane de etnie maghiari, în ciuda faptului că datele preliminare din ultimul recensământ arată că comunitatea maghiară din România a pierdut circa 200.000 de oameni într-un deceniu.

„Aceste cifre trebuie citite cu oarecare reținere, fiindcă există 2,5 milioane de cetățeni care nu au etnie, nu au religie și care au fost trecuți în datele statistice fără aceste elemente și dacă mergem pe regula cifrelor mari și în sociologie se spune că din cele aproape 2,5 milioane de persoane fără etnie, procentual, cam 6,5%-6,4% sunt maghiari.

Deci din acest punct de vedere există o oarecare reținere când vedem această cifră și să încercăm să interpretăm rezultatele recensământului. Deci eu cred că mergând pe această logică, atunci undeva un milion și spre două sute de mii de persoane de etnie maghiară, maghiari, locuiesc în România”, a declarat liderul UDMR în cadrul unui interviu acordat pentru RFI.

„Pe de altă parte, există o scădere, cum există și la români, din păcate, fiindcă migrația economică, mobilitatea economică în 30-32 de ani ne-a arătat că dinspre est, inclusiv din România, dar nu numai, foarte multă lume se duce spre vest, de a găsi un loc mai bun, un trai mai bun și așa mai departe.

În ceea ce privește pe maghiarii din România, în primul deceniu de după Revoluție am văzut că a fost o scădere foarte mare, mai ales în anii 90 au plecat foarte-foarte mulți, peste procentul românilor, dacă vreți să comparăm și datele statistice sunt disponibile pentru toată lumea. Între 2001-2011 au plecat cam la fel și nu există o diferență semnificativă între 2011-2022 în ceea ce privește procentul plecărilor, deci această migrație permanentă nu s-a amplificat”, a adăugat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor este îngrijorat că populația României îmbătrânește rapid

În cadrul acelui interviu, Kelemen Hunor a atras atenția asupra faptului că „există o altă problemă care este valabilă pentru toată societatea românească și pentru maghiarii din România” fiindcă structura de vârstă ne arată o societate care îmbătrânește foarte rapid și dacă lucrurile nu se vor schimba, atunci statul român va avea probleme în a susține instituțiile și sistemul social.

„Structura de vârstă a populației, care pe mine mă îngrijorează mai mult decât această cifră de un milion o sută, un milion o sută și ceva de mii, luând în calcul și acele persoane care nu au declarat sau nu a fost posibilă stabilirea etniei, fiindcă au fost preluate din date statistice, fiindcă structura de vârstă ne arată o societate care se îmbătrânește foarte rapid și în 2050, dacă lucrurile nu se vor schimba, atunci vom avea o problemă de a susține instituțiile, de a susține sistemul social, fiindcă undeva patru milioane și un pic de cetățeni vor fi activi și vor munci pentru a susține tot ce înseamnă societate, stat, instituții.

Deci acest lucru pe mine mă îngrijorează mult mai mult, dar sigur, există o scădere, nu putem nega și această scădere trebuie interpretată exact în momentul în care vom avea toate datele definitivate, fiindcă acum nu vedem structura pe localități, nu vedem structura pe județe, nu vedem structura pe regiuni. De aceea, e greu să dai un verdict în ianuarie 2023”, a avertizat Kelemen Hunor.