Realizatorul emisiunii “Lumea lui Banciu” de pe B1 TV, Radu Banciu, a analizat, în ediţia de luni seară, proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, făcând şi o comparaţie cu Spania, unde există o mişcare puternică pentru independenţa Cataloniei, însă Guvernul spaniol nu a stat la discuţii, iar acum liderii catalani sunt după gratii.

“Vreau să văd Kelemen Hunor ia 18 ani de pușcărie cu executare? În Spania, lua 18 ani de pușcărie, nu 5000 de lei amendă”, a spus, revoltat, Radu Banciu. Realizatorul tv apără şi poziţia luată de preşedintele Klaus Iohannis: “Să ne cerem scuze că Președintele României a vorbit urât? A vorbit la 7% din cât vorbeam eu.”

“A venit și a citit articolul unu al Constituției: Stat indivizibil! La pușcărie toți!”

“Nu este posibil să fim călcați în picioare acasă și nici măcar să nu avem o reacție. Să ne cerem scuze că Președintele României a vorbit urât? A vorbit la 7% din cât vorbeam eu. Se va întâmpla în într-o zi și o să rămânem fără zona aia. Este mai grav decât să rămâi fără un copil, sau fără un picior sau fără serviciu, pentru că identitatea națională contează. Nu pentru noi, ci pentru ce care vor veni. Ce vor învăța aia? Că la Cluj sau la Târgu-Mureș trebuie să vorbească în ungurește musai, că nu se mai poate vorbi în limba română în țara lui, că nu mai poate să intre decât cu pașaport. Să nu spuneți că nu e așa. După ce aveau această autonomie, făceau ce voiau. A doua zi redactau încă in pachet de legi și spuneau „Astea sunt. La revedere!”. Așa ceva nici în Kosovo nu există. Astă este un subiect care dacă ajunge în Europa ați încurcat-o cu toții, clasa politică toată. De ce nu ne-a apărat nimeni în cazul ăsta? Cum este posibil ca o șleahta de politicieni… 30 de ani, de neinsprăviți să fie pusă în fața faptului împlinit? L-a bătut unu pe umăr și i-a zis „Moșule vezi că trece proiectul ăla!” Nici nu știa despre ce e vorba. „Vezi că ne iau aia Transilvania!” Atunci a avut o reacție epidermică șeful statului ca oricare dintre noi…

Și alții ar fi avut aceiași reacție dacă ar fi auzit că am pierdut Transilvania. Hai să vedem acum cum o dăm ca să nu îi supărăm pe maghiari că ne-au luat casele, ne-au luat terenul, glia. Asta nu e naționalism. Naționalist este să vopsești niște cutii poștale într-o culoare și dacă vine altul, să îi spui n-ai voie! Ăla e naționalism. Nu să îți aperi țara!

Tancuri la Madrid și la Barcelona. Au tras cu tunul în ei. Ați mai auzit de vreun plan de independență a Cataluniei? Ați auzit Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, înfierând autoritățile de la Madrid că au vorbit urât și că au tras cu țeava tunului? N-a vorbit nimeni. Ăla a venit și a citit articolul unu al Constituției: Stat indivizibil! La pușcărie toți! Băieții aia au luat de la 18 ani de pușcărie în sus, liderii. Vreau să văd Kelemen Hunor ia 18 ani de pușcărie cu executare? În Spania, lua 18 ani de pușcărie, nu 5000 de lei amendă. A se verifica: 18 ani a luat șeful independenților Catalani că a mârâit serios, e adevărat. Noi n-am ajuns acolo, dar dacă s-ar fi votat acolo eram. Un ziar românesc scrie că trebuie să ne fie rușine… pentru că Președintele meu le-a zis maghiarilor pe un ton aproape părintesc, „Ce vreți? Să ne furați Ardealul?” E vreo insultă aici? Asta se întâmpla. Sigur că termenul de furat e amendat în societate. Dar în realitate asta era. Sigur că nu îl duceau în Ungaria, dar era al lor. Puneau niște garduri, nu contează termenii… Dar de ce să îl luați dacă tot al vostru e? Aici era marea întrebare- Dacă totul e al vostru acolo: licee, școli în limba maghiară, se vorbește numai maghiară, actele trebuie să le depui în limba maghiară… Nu te încurcă nimeni. Nu e vorba de extremism sau naționalism, ci de purul adevăr. Dacă nici în cazul asta nu te aperi, când?”, a spus Radu Banciu în emisiunea sa, potrivit b1.ro.