Aderare România la spațiul Schengen

Aderare România la spațiul Schengen. Austria continuă să se opună intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, susținând că este necesară o reformă extinsă înainte ca această extindere să fie posibilă. Cancelarul austriac Karl Nehammer a reiterat poziția țării sale în timpul unei conferințe de presă desfășurate la Viena, în compania premierului bulgar Nikolai Denkov, care a efectuat o vizită oficială în capitala austriacă.

Conform publicației bulgare Dnevnik, care a relatat discuțiile dintre cei doi oficiali, Austria susține cu fermitate că reformarea spațiului Schengen este crucială înainte de a permite României și Bulgariei să devină membre ale acestei zone. Cancelarul Karl Nehammer a subliniat importanța corectării deficiențelor existente în cadrul acordului Schengen înainte de a lua în considerare noi aderări.

„Sistemul Schengen trebuie reparat”, a declarat cancelarul austriac.

El a evidențiat necesitatea de a sprijini Bulgaria și România cu resurse financiare pentru a realiza această reformă.

Schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Extinderea Schengen nu va fi posibilă

Cu toate acestea, el a avertizat că asigurarea unei funcționări corecte a spațiului Schengen și protejarea frontierelor reprezintă priorități majore. El a subliniat că acest lucru este important ales având în vedere recentele evenimente.

Karl Nehammer a adăugat că până când spațiul Schengen nu va fi adus la standardele adecvate, extinderea nu este posibilă. El a menționat că 75% dintre migranții ilegali din Austria nu au fost înregistrați. Acest lucru a creat probleme semnificative de securitate.

„Protecția frontierei este și mai importantă având în vedere atrocitățile comise de Hamas în ultimele zile”, spune cancelarul austriac.

Spațiul Schengen se suspendă?

Sâmbătă, Slovenia a luat măsuri decisive pentru a-și întări securitatea internă prin desfășurarea forțelor de poliție la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Croația. Această hotărâre a guvernului sloven, luată vineri, a generat cozi considerabile la frontiere. Călătorii au fost nevoiți să aștepte pentru a-și avea documentele verificate.

Această inițiativă a fost adoptată în urma exemplului dat de Italia, care a introdus controale similare la punctul său de trecere a frontierei către teritoriul sloven. Măsurile au fost implementate cu scopul clar de a preveni potențialele amenințări la adresa securității naționale.