Mai mult de jumătate dintre români (54,63%) ar fi început un plan de economii pentru a avea acces la o rezervă de bani, dacă ar fi anticipat criza economică, potrivit unui studiu realizat de Aviva.

De asemenea, 49% dintre români ar fi economisit mai mult în ultimii 1-2 ani, iar un sfert din populaţie ar fi contractat credite mai puţine sau de o valoare mai mică.

Potrivit studiului Aviva, 48,57% dintre respondenţi ar alege să investească sume mai mari, dacă ar putea să dea timpul înapoi cu 1-2 ani, iar 52,5% dintre acestia îşi doresc să fi fost suficient de inspiraţi atunci pentru a investi în euro.

În plus, 57% dintre români consideră că situaţia financiară actuală se datorează în totalitate deciziilor luate acum 1-2 ani, iar 37,38% dintre ei cred că dacă ar fi economisit/investit o sumă de bani atunci, ar fi avut la dispoziţie o situaţie financiară mai bună în prezent.

Românii: preocupaţi de viitor, dar nu fac nimic în acest sens

0-28968-studiu.jpgStudiul mai arată că, 65,1% dintre respondenţi consideră că pentru a avea un venit decent la pensie trebuie să economisească constant sau să investească o sumă, chiar şi mică, dar constant. În realitate, numărul celor care acţionează în acest sens este foarte redus, anunţă Aviva.

„Grija faţă de cei dragi sau perioada de pensie sunt preocupări curente pentru orice român şi, deşi studiul arată că fiecare dintre noi este conştient de aceste lucuri, adevăratul pericol este faptul că oamenii nu acţionează în conformitate cu aceste preocupări”, a declarat Shah Rouf, CEO-ul Aviva România.