"Studiul evidenţiază un nivel scăzut de informare privind modalităţile de a proteja eficient dispozitivele mobile. Au fost chestionaţi 12.000 de respondenţi, din 21 de ţări, rezultând că doar 57% dintre tablete şi 52% dintre smartphone-urile din Europa au instalată o soluţie de securitate", se arată în document.

"Utilizatorii europeni tind să îşi protejeze computerele (89%) mai mult decât dispozitivele mobile – o concepţie greşită, dacă ne gândim câte informaţii importante şi personale conţin dispozitivele mobile în prezent", menţionează documentul. 

Cercetarea arată, astfel, că utilizatorii nu sunt conştienţi de necesitatea de a-şi proteja dispozitivele mobile cu o soluţie de securitate. 

"Dacă 54% cred că PC-urile de tip desktop sau laptop au nevoie neapărat de un program de securitate, doar 42% sunt de aceeaşi părere în privinţa telefoanelor şi a tabletelor. Mai mult, 20% dintre utilizatorii din Europa nici măcar nu sunt pe deplin conştienţi de existenţa programelor malware pentru dispozitive mobile. Unii utilizatori din ţările europene încearcă să îşi protejeze dispozitivele mobile, dar se limitează la parole: 75% au o parolă pe computere, iar 63% îşi protejează astfel şi smartphone-urile. Dacă parolele pot proteja dispozitivul fizic de folosirea neautorizată, nu oferă nicio protecţie împotriva programelor malware, a fraudei sau a atacurilor de phishing, care pot lovi chiar şi atunci când unii utilizatori neavizaţi au dispozitivele în mână", informează Kaspersky. 

Doar 40% dintre respondenţi şi-au protejat dispozitivele mobile atât cu parolă, cât şi cu o soluţie de securitate, ceea ce înseamnă că peste jumătate dintre acestea sunt vulnerabile. 

"Rezultatele sunt îngrijorătoare, având în vedere proliferarea pericolelor online la care dispozitivele mobile sunt expuse. Multe dintre aceste pericole sunt, pur şi simplu, o consecinţă a activităţii online a utilizatorilor şi a faptului că păstrează şi distribuie informaţii zilnic, prin intermediul dispozitivelor mobile. Cercetarea a arătat că, dintre cei care s-au confruntat cu ameninţări cibernetice în Europa, 12% au avut smartphone-ul cu Android infectat, iar unui procent de 22% li s-au interceptat datele de pe telefonul cu Android", menţionează studiul. 

Programele malware pentru mobil sunt şi subiectul campaniei Europol din Luna securităţii cibernetice din 2016, campania anuală a Uniunii Europene de advocacy, care are loc în luna octombrie şi urmăreşte să atragă atenţia asupra pericolelor de securitate cibernetică în rândul utilizatorilor şi să ofere ultimele informaţii pe tema securităţii cibernetice şi exemple de bune practici.

AGERPRES