Jucătorii de tenis din Rusia au primit interdicție la Wimbledon. Ce se întâmplă cu cei din Belarus

Jucătorii de tenis din Rusia au primit interdicție de a participa la ediția din acest an a turneului de Mare Şlem de la Wimbledon, scrie Reuters, citând site-ul de știri sportive Sportico. Acest lucru se întâmplă din cauza invaziei ruse din Ucraina, începută la data de 24 februarie.

Presa internațională mai scrie că All England Lawn Tennis Club (AELTC), organizatorul turneului de la Wimbledon, a anunțat, la începutul lunii aprilie, că poartă mai multe discuții cu Guvernul de la Londra cu privire la jucătorii de tenis din Rusia și Belarus.

All England Lawn Tennis Club (AELTC) a mai precizat că va venit cu o decizie în acest sens la jumătatea lunii mai, înainte de termenul limită de înscriere pentru turneul programat între 27 iunie şi 10 iulie.

În urma informației publicată de Sportico, All England Lawn Tennis Club (AELTC) nu a comentat până acum.

Ce sportivi vor fi afectați

Sursa anterior citată mai arată că jucătorii de tenis din Rusia care vor fi afectați de această decizie sunt Daniil Medvedev (numărul 2 mondial) și Andrei Rublev (aflat pe locul 8 ATP). De asemenea, Anastasia Pavliucenkova, numărul 15 în WTA, va fi și ea afectată.

În ceea ce privește sportivii din Belarus, nu se știe dacă și aceștia vor fi vizați de o asemenea interdicție. Amintim că țara este o zonă importantă pentru Rusia, în ceea ce Vladimir Putin numește ”operațiune militară specială” în Ucraina.

Organismele de conducere din tenis au interzis Rusia şi Belarus din competiţiile internaţionale în urma invaziei, însă jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Noi sancțiuni pentru Rusia

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și aliații săi au discutat, marți seară, prin videoconferință, despre noi garanții de securitate pentru Ucraina, dar și despre posibile noi sancțiuni economice pentru Rusia.

Potrivit unui consilier prezidenţial francez, obiectivul principal al videoconferinței de marți seară a fost „să discutăm sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage Rusia la răspundere ca parte a coordonării noastre strânse”, relatează agenția de presă Reuters.

„Ţara noastră este gata să furnizeze garanţii de securitate. Ar fi vorba despre provizii militare pentru a putea răspunde unui nou atac sau, posibil, despre garanţii care ne-ar implica pe noi dacă Ucraina este atacată (…)”, a adăugat oficialul francez.

Potrivit spuselor sale, garanțiile de securitate ar semăna mai mult cu clauza de apărare a Uniunii Europene, şi nu neapărat cu mecanismul de apărare de la Articolul 5 al Tratatului Fondator al NATO.

De asemenea, aliaţii occidentali au discutat despre necesitatea de a convinge statele non-UE şi non-G7 să trateze războiul actual ca pe o problemă majoră ce priveşte pacea mondială.