Joe Biden crede că Ben Wallace este potrivit pentru funcția de șef al NATO

Joi, 8 iunie 2023, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus că va trebui găsit un consens pentru desemnarea următorului secretar general al NATO, în condițiile în care mandatul lui Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie 2023.

„Poate că un britanic ar putea prelua conducerea Alianţei Nord-Atlantice. Va trebui să găsim un consens în cadrul NATO”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc Washington D.C., relatează postul de televiziune Sky News.

Joe Biden a spus, atunci, că ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, este „foarte calificat” pentru acest post. Afirmațiile sale au fost făcute în prezența premierului Regatului Unit, Rishi Sunak.

Jens Stoltenberg a fost nevoit să își prelungească mandatul de șef al NATO

Jens Stoltengerg, actualul secretar general al NATO, ar fi trebuit să părăsească mandatul în urmă cu un an, dar războiul din Ucraina a schimbat planurile tuturor, fiind nevoit să își prelungească mandatul cu câteva luni.

În octombrie 2023, acesta își va depunde mandatul, iar majoritatea politicienilor din întreaga lume se întreabă, acum, cine va fi noul șef al Alianței Nord Atlantice.

Cine sunt principalii favoriți pentru postul de secretar general al NATO?

Potrivit presei internaționale, principalul favorit pentru funcția de secretar general al NATO este premierul din Danemarca, Mette Frederiksen, fiind văzut că un candidat cu „șanse serioase” să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg.

El este urmat de premierul Olandei, Mark Rutte, și de premierul Spaniei, Pedro Sánchez, care mențione o relație strânsă cu Administrația Biden și este apreciat pentru conducerea dezbaterilor în cadrul Consiliului European. În plus, experiența sa în Bosnia în echipa lui Carlos Westendorp, când era Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite, este un plus în favoarea sa.

„Este o păcăleală”, a asigurat, însă, Pedro Sánchez, dând asigurări că nu intenționează să devină noul secretar general al NATO. Potrivit Euroactiv, a făcut această afirmație „cu jumătate de gură deoarece profilul său se potrivește bine cu ceea ce caută acum organizația.”