Testele pe oameni vor fi primele de acest tip realizate în Japonia pentru a dezvolta un posibil vaccin împotriva bolii provocate de noul coronavirus, a declarat la o conferinţă de presă guvernatorul din Osaka, Hirofumi Yoshimura.

Cum a fost realizat proiectul

Proiectul este realizat de compania farmaceutică locală Anges în colaborare cu universităţi şi spitale din această prefectură niponă, ca rezultat al unei iniţative comune care a fost lansată în aprilie pentru a dezvolta medicamente şi vaccinuri împotriva COVID-19.

Vaccinul va fi administrat iniţial unui număr de 30 de membri ai personalului medical de la Spitalul Universitar din Osaka din data de 30 iunie, iar aceste teste vor fi extinse altor sute de persoane până în octombrie, a explicat Yoshimura în declaraţii acordate televiziunii publice NHK.

Producția ar putea ajunge la 200.000 de doze

Dacă va fi confirmată eficienţa şi siguranţa produsului, concernul este de părere că poate produce aproximativ 200.000 de doze până la sfârşitul acestui an, însă va trebui să primească aprobarea autorităţilor înainte de a-l putea distribui la nivel naţional începând cu anul 2021.

„Este foarte important să putem avea tratamente şi vaccinuri împotriva coronavirusului. Mi-ar plăcea ca din Osaka să putem conduce acest prim pas pentru a trece de la defensivă la ofensiva împotriva virusului”, a precizat Yoshimura.

Un vaccin a apărut și în Marea Britanie

Daniel Prieto-Alhambra, expert epidemiologic de la Universitatea Oxford, a declarat că deja se lucrează la un vaccin împotriva coronavirusului. Tot acesta a mai spus și data la care va fi comercializat acesta.

„Jenner Institute lucrează la unul dintre vaccinurile aflate în stadiul cel mai avansat, deja în fază 3, recrutând sute de pacienţi, şi speră să aibă rezultate până în octombrie sau sfârşitul lui decembrie. Va fi primul care va fi comercializat”, a declarat cercetătorul spaniol.

„Laboratorul şi-a asumat riscul de a începe să producă deja vaccinul pentru a-l putea lansa pe piaţă imediat, dacă se dovedeşte că funcţionează. Laboratorul dă asigurări deja că va funcţiona. Faza 1 şi 2 par să funcţioneze”, a subliniat Prieto-Alhambra.