Fostul prim-ministru ucrainean a declarat că va contesta verdictul în faţa justiţiei europene şi a chemat la luptă împotriva "autoritarismului" din Ucraina."Ne vom bate pentru a ne apăra reputaţia în faţa instanţelor europene. Trebuie să fim puternici şi să apărăm Ucraina de autoritarism şi de lipsa libertăţii", a declarat ea, după pronunţarea sentinţei.

Potrivit actului citit de judecătorul Rodion Kireev, "în ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, în calitate de prim-ministru (…) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele legale în scopuri infracţionale, comiţând acte care îi depăşeau în mod clar drepturile şi autoritatea".

"Tribunalul decide să dea câştig de cauză plângerii înaintate de Naftogaz şi îi ordonă Iuliei Timoşenko să compenseze pierderile acestei companii, în sumă de 1,516 miliarde de grivne" (circa 200 milioane de dolari), a mai anunţat judecătorul.

Parchetul ucrainean ceruse şapte ani de închisoare pentru abuz de putere împotriva Iuliei Timoşenko, principalul oponent politic al preşedintelui Viktor Ianukovici.

Înainte de citirea verdictului, Timoşenko a denunţat o răzbunare politică din partea actualului şef al statului: "Ştiţi foarte bine că sentinţa nu este pronunţată de judecătorul Kireev, ci de preşedintele Ianukovici". "Oricare va fi verdictul, lupta mea va continua. Această sentinţă, scrisă de Ianukovici, nu va schimba nimic în viaţa ori în lupta mea", a adăugat ea.

Sursa: Agerpres