‘Anticorupţie, Senatul aprobă’, titrează La Repubblica de la Roma, care precizează că acest proiectul de lege, aprobat prin vot de încredere, cu 228 de voturi pentru, 33 contra şi două abţineri, a fost definit de premierul Monti ca fiind ‘o lege fundamentală pentru creşterea ţării, o lege serioasă, care va atrage investiţii în Italia’. Iar ministrul justiţiei, Paola Severino, a declarat: ‘Niciun condamnat nu va mai putea candida. Nu acceptăm acorduri, suntem un guvern format din persoane cinstite’.

Este vorba despre cel de al 39-lea vot de încredere obţinut de guvernul tehnocrat al lui Mario Monti, după demisia fostului premier Silvio Berlusconi, în noiembrie 2011, precizează principalul cotidian roman.

Printre principalele norme conţinute în acest proiect de lege se numără: liste ‘curate’ în Parlament (la Camera Deputaţilor şi la Senat), dar şi la nivel de teritoriu (comune, provincii, regiuni) şi la Parlamentul European, unde nu vor mai putea candida condamnaţii cu sentinţă definitivă pentru delicte grave, cum ar fi acelea pentru colaborare cu mafia sau împotriva administraţiei publice (corupţie, abuz de putere, estorcare); va fi instituită o autoritate naţională anticorupţie, va fi constituită o bancă de date online în vederea asigurării transparenţei licitaţiilor publice, va fi redactat un cod de conduită pentru funcţionarii din administraţia publică, vor fi ţinute cursuri de etică şi legalitate pentru funcţionarii publici, abuzul de putere va fi pedepsit cu închisoarea între 6 şi 12 ani, relatează La Repubblica.

‘Vot de încredere, Senatul aprobă proiectul de lege anticorupţie’, titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că Mario Monti a declarat că îşi aduce aminte când emirul din Qatar i-a spus că ‘nu poate face investiţii în Italia, din cauza corupţiei’.

Iar ministrul justiţiei, doamna Severino, vorbind miercuri la Senat, a răspuns la acuzaţiile partidului de stânga Italia Valorilor, din opoziţie, declarând:’ Suntem un guvern cinstit, nu este adevărat că nu vrem să aprobăm legea anticorupţie pentru că am fi prietenii prietenilor corupţilor’, semnalează principalul cotidian milanez.

Pentru prima dată în istoria Italiei, se înfruntă problema corupţiei, care are un cost enorm pentru ţară, de peste 60 de miliarde de euro pe an, după estimările Curţii de Conturi, potrivit publicaţiei amintite.

Ministrul administraţiei publice, Filippo Patroni Griffi, a declarat: ‘Corupţia pune în pericol dreptul cetăţenilor la egalitatea de şanse. Corupţia este un fenomen împotriva căruia va trebui să luptăm, deoarece creează pagube de natură economică şi etică, alterând mecanismul concurenţei’, indică Corriere della Sera.

‘Ministrul Severino promite liste curate în Parlament’, titrează La Stampa din Torino, care scrie că, după aproape un an de eforturi, şi în urma numeroaselor scandaluri de corupţie care au marcat în ultimele luni multe regiuni din Italia, guvernul Monti a reuşit să aprobe, la Senat, acest fundamental proiect de lege, cu care Mario Monti se va putea ‘mândri la Bruxelles, unde va putea arăta o nouă ‘medalie’ obţinută de executivul său în Italia’.
Sursa: Agerpres